Predizbori

Desetak dana prije Iowe vodeći kandidati su Sanders, Buttigieg, Biden i Warren

Predizbori u saveznoj američkoj državi Iowi održavaju se 3. veljače i prvi su u dugom postupku odabira stranačke nominacije za američke poredsjedničke izbore krajem godine.
Vijesti / Svijet | 26. 01. 2020. u 10:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Desetak dana prije prvih predizbora za predsjedničkog kandidata Demokrata u Iowi ankete prednost daju senatoru iz Vermonta Bernieu Sandersu, kojeg slijede bivši gradonačelnik South Banda Pete Buttigieg, bivši američki potpredsjednik Joe Biden i senatorica iz Massachusettsa Elizabeth Warren.

Predizbori u saveznoj američkoj državi Iowi održavaju se 3. veljače i prvi su u dugom postupku odabira stranačke nominacije za američke poredsjedničke izbore krajem godine.

Taj termin za uglavnom ruralnu saveznu državu američkog srednjeg zapada daje Iowi neproporcijonalno veliku ulogu u izboru kandidata Demokratske stranke, piše britanska agencija Reuters. Izbori u iowi nerijetko su u povijesti bili dobar pokazatelj raspoloženja stranačkih birača na nacionalnoj razini.


Prema anketi New York Timesa objavljenoj u subotu na predizborima u Iowi vodi progresivni Bernie Sanders kojeg podržava 25 posto demokraskih birača, slijede Buttigieg iz indiane (18 posto), bivši potpredsjednik Biden (17 posto) a nakon toga Warren (15 posto) koja bilježi pad potpore koju joj je preoteo Sanders.

Za razliku od Bidena čija se popularnost ne mijenja, Buttigieg je zadnje vrijeme bilježio uspon.

Promjenjiva sreća vodećih kandidata u anketama, nakon više od godinu dana kampanje, pokazuje svu neizvjesnost demokratske utrke za nominaciju, ocjenjuje New York Times. Unatoč prvom mjestu Sandersa, koji samog sebe opisuje kao demokratskog socijalista, rezultati ankete pokazuju da je biračima najprivlačniji centar - njih 55 posto daje prednost kandidatu koji je "umjereniji od većine demokrata", piše list.


Sandersova pobjeda u Iowi u kojoj ga je na prethodnim predizborima prije četiri godine pobijedila Hillary Clinton bila bi dramatični povratak za 78-godišnjeg političara koji je pretpio srčani udar u listopadu prošle godine.

Kad bi nakon Iowe pobijedio i na sljedećim predizborima u New Hampshireu, gdje po anketama također vodi, Sandersa bi se teško usporilo na putu do nominacije, ocjenjuje NYT.

Birači potporu koju pružaju političaru iz Vermonta objašnjavanju njegovom političkom dosljednošću.

Ako se u prvih nekoliko demokratskih predizbora ne izrodi jasni kandidat demokrata NYT posjeća da milijarder Michael R. Bloomberg, koji je na kampanju potrošio više od 260 milijuna dolara, čeka predizbore na tzv. superutorak početkom ožujka kako bi se umiješao u demokratsku utrku na izjašnjavanju birača u nekoliko saveznih država koje se održava isti dan.

Prema anketi New York Timesa najveće izglede za pobjednu protiv Trumpa ima Buttigieg, a slijedi ga Biden s jedan odnosna dva postotna boda zaostajanja za Trumpom.

Pred izjašnjavanje u Iowi vodeći list u toj saveznoj državi Des Moines Register podržao je Elizabeth Warren, pripadnicu progresivnijeg krila Demokratske stranke koja podupire univerzalnog zdravstvenog osiguranja i reforme američkog gospodarstva, politike i pravosuđa.

List je u uvodniku u subotu napisao da bi Warren "pogurala Ameriku nejednakosti u pravom smjeru". List je poručio kako je ne smatra ultralijevom političarkom, što joj mnogi pripisuju.

"Senatorica iz Massachusettsa nije radikalna kao što je neki doživljavaju", napisao je list. "Ona je bila republikanka do 1996. Ona je kapitalist".

Prije toga Warren je dobila i potporu uglednog New York Timesa koji je podržao nju i senatoricu iz Minnesote Amy Klobuchar, nudeći čitateljima Warren zbog progresivnosti a Klobuchar onima koji su za umjereniji pristup.

Dok se očekuje da će Donald Trump, predsjednik SAD-a koji uživa visoku potporu unutar Republikanske stranke, osvojiti stranačku nominaciju za predsjedničke izbore situacija u Demokratskoj stranci još je neizvjesna i veliki broj kandidata predvodi skupina od pet favorita (Sanders, Buttigieg, Biden, Warren i Klobuchar).

Osobe koje se na predizborima u Iowi probiju na vrh skupine često su do sada osvajale stranačku nominaciju. U iowi će se za naklonost birača boriti ukupno 13 demokratskih kandidata.

Nakon Des Moines Registera u subotu navečer oglasio se i manji list Sioux City Journal iz Iowe podržavajući Bidena kao osobu koja je najbolje pozicionirana da pruži Amerikancima ravnopravnog suparnika predsjedniku Trumpu, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close