Prosvjed

Deseci krajnjih desničara okupili se u Auschwitzu

Dvije skupine su se našle na različitim stranama u logoru koji je danas muzej na otvorenom i nisu došle u doticaj
Vijesti / Svijet | 28. 01. 2019. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Reuters / Poljski desničari u Auschwitzu

Deseci poljskih krajnjih desničara okupili su se u nedjelju u koncentracijskom logoru Auschwitzu u Poljskoj u vrijeme dok su najviši dužnosnici i preživjeli logoraši obilježavali 74. obljetnicu oslobađanja logora na godišnjoj svečanosti, piše Hina. 

Dvije skupine su se našle na različitim stranama u logoru koji je danas muzej na otvorenom i nisu došle u doticaj. Ovo je prvi put da krajnja desnica organizira prosvjed u Auschwitzu na dan godišnje komemoracije 27. siječnja, na datum kada se obilježava i Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Na službenoj svečanosti u nedjelju poljskom premijeru Mateuszu Morawieckom i članovima vlade u molitvi su se pridružili posljednji preživjeli zatočenici logora smrti.

"Poljska država čuvar je istine koja ne smije biti relativizirana ni na koji način. Ovdje želim obećati da će se očuvati potpuna istina na to razdoblje", rekao je poljski premijer.

Na drugom mjestu u bivšem logoru, pripadnici krajnje desnice omotani u poljsku zastavu polagali su cvijeće i pjevali poljsku državnu himnu.

Kopirati
Drag cursor here to close