Hong Kong

Prosvjednici traže da Britanija izvrši pritisak na Kinu

Slične skupove organizirali su i ranije ovog mjeseca ispred britanskog konzulata, a prošli tjedan su se okupili ispred američkog.
Vijesti / Svijet | 15. 09. 2019. u 13:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:AP / Prosvjednici na ulicama Hong Konga

Prosvjednici su zatražili od bivšeg kolonijalnog vladara da izvrši pritisak na Kinu da poštuje svoje preuzete obveze prema zagarantiranim slobodama te kineske teritorije. Traže da Velika Britanija preuzme mjere zbog toga što Kina ne poštuje kinesko-britansku deklaraciju iz 1984. godine, kojom je definirana budućnost Hong Konga nakon povratka pod kinesku vlast 1997. godine.

Slične skupove organizirali su i ranije ovog mjeseca ispred britanskog konzulata, a prošli tjedan su se okupili ispred američkog.

Masovni prodemokratski prosvjedi u autonomnoj kineskoj regiji Hong Kong traju od lipna, a na posljednjih nekoliko skupova dolazilo je do upotrebe suzavca i nereda na ulicama.

Prosvjednici traže ukidanje zakona o izručenju optuženika Kini, kao i viši stupanj neovisnosti Hong Konga. Traže ostavku gradonačelnice Carrie Lam i održavanje demokratskih izbora.

Hong Kong je autonomna regija koju je Velika Britanija 1997. godine prepustila Kini. Shodno postojećim sporazumima, Hong Kong ima status autonomije u unutarnjoj politici, a Kina vodi vanjsku i obrambenu politiku. Takav status je predviđen do 2047. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close