Sjeverna i Južna Koreja

Demilitarizirana zona: Sjekire, sunčane naočale i summit

Seul i Pjongjang tehnički su i dalje u ratu, jer je sukob od 1950. do 1953. završen primirjem, a ne mirovnim sporazumom.
Vijesti / Svijet | 25. 04. 2018. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Demilitariziranoj zoni (DMZ) koja već desetljećima dijeli dvije Koreje neprijatelji se svaki dan gledaju licem u lice. U petak će se ondje ''sučeliti'' i dvojica predsjednika Kim Jong Un i Moon Jae In.

Južnokorejski vojnici, pomno odabrani prema izgledu i visini, uz neizostavne avijatičarske sunčane naočale uspravno i odlučno stražare ispred plavih kućica u zajedničkom sigurnosnom području (JSA) u Panmunjomu, tek nekoliko metara od sjevernokorejskih položaja.

To ''selo primirja'' često je odredište turista na obje strane granice, a kako bi simbolički pokazali da će Seul braniti od Sjevera koji posjeduje nuklearno oružje, Panmunjom redovito posjećuju i američki predsjednici, piše Hina.

A u petak će sjevernokorejski lider Kim prijeći šljunčanu stazu između plavih kućica i sastati se s južnokorejskim šefom države Moon Jae Inom.

Bit će to tek treći susret dvojice predsjednika od Korejskog rata.

Seul i Pjongjang tehnički su i dalje u ratu, jer je sukob od 1950. do 1953. završen primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Američka sigurnosna pratnja posjetitelje obavještava da južnokorejski vojnici ''stoje licem u lice s neprijateljem svaki dan'' i podsjeća na incident iz 1976. kada su dvojica američkih vojnika vlasititm alatom, sjekirama, ''brutalno sasječena na smrt'' kada su pokušali odsjeći grane koje su zaklanjale pogled zapovjednoj točki UN-a.

Foto: Getty Images / Demilitarizirana zona

Radilo se o 30-metarskoj topoli koju su trebali obrezati južnokorejski i UN-ovi časnici koje su predvodili američki satnik Arthur Bonifas i prvi poručnik Mark Barrett.

Sjevernokorejci su ih ubili jer je drvo navodno posadio Kim Il Sung. Brutalni nasrtaj i ubojstva zabilježena su kamerom UN-a, piše Hina.

Taj je incident pokrenuo najskuplju operaciju sječe drveta u povijesti. U spektakularnoj predstavi iskazivanja moći sudjelovalo je 813 vojnika, 23 vojna vozila, 27 helikoptera, nekoliko B-52 Stratofortress bombardera, dok je uz obalu patrolirao američki nosač zrakoplova.

Prvi summit južno od granice

Ovaj međukorejski summit će biti prvi koji će biti južno od granice, nakon susreta u Pjongjangu 2000. i 2007.

Održat će se u ''kući mira'', zgradi od betona i stakla čije ime, zajedno s ''kućom slobode'' izaziva prijezir na sjevernoj strani granice.

''Možda se samo čini da su postigli slobodu i mir'', kazao je poručnik Kim iz Korejske narodne armije koji okrivljuje SAD za podjelu poluotoka.

''To pokazuje pravu prirodu Amerike. Ona stoji na putu mira'', dodao je Kim.

Foto: Getty Images / Demilitarizirana zona

Do susreta čelnika dviju Koreja dolazi uoči summita Kim Jong Una i američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon velikih diplomatskih napora kojima su uvelike pomogle Zimske olimpijske igre u Pjongčangu, Južnoj Koreji, piše Hina.

Dramatičan je to preokret nakon prošlogodišnjih tenzija za koje se bojalo da bi mogle eskalirati u oružani sukob, ali kako bi dvije strane postigle bilo kakav trajan sporazum trebat će premostiti desetljeća nepovjerenja i neprijateljstva.

Sjeverna Koreja tvrdi da je pobijedila u sukobu koji naziva Velikim domovinskim oslobodilačkim ratom, a poručnik Kim pokazuje na ploču na sjevernoj strani DMZ-a koja je spomen na posjet predsjednika i prezimenjaka Kima 2012. koji im je tada dao ''vrijednu lekcija da se radi o povijesnom mjestu gdje su američki osvajači kleknuli pred naš narod kako bi potpisali predaju''.

U međuvremenu američki vojnik upozorava turiste u jednoj od plavih kućica da ne prolaze vojnicima iza leđa jer će se automatski otvoriti vrata koja vode direktno u Sjevernu Koreju. Rečeno im je da se oni u najudaljenijem kraju sobe u stvari nalaze u Sjevernoj Koreji.

Unutra, gdje trošni stol stoji iznad demarkacijske crte, granica se može prelaziti, ali izvan nje, gdje betonske ploče DMZ-a razdvajaju dvije strane svaki pogrešan korak bi se mogao shvatiti kao ozbiljna provokacija.

Foto: Getty Images / Demilitarizirana zona

DMZ je svjedočio velikom broju dramatičnih događaja, a posljednji se odnosi na bijeg sjevernokorejskog vojnika na južnu stranu u studenome prošle godine. Kada se dao u trk, njegovi drugovi su ispalili najmanje 40 metaka želeći ga ubiti. Nisu uspjeli.

U jednoj od zgrada na sjevernoj strani DMZ-a izložene su sjekire korištene u incidentu iz 1976, piše Hina.

''Naravno, možemo ih smlaviti i golim rukama'', junači se poručnik Kim, aludirajući na američke vojnike. ''Pokušali su nas ubiti sjekirama, ali mi smo ih preoteli'', dodao je.

''Kao vojnik, samo mislim na to kako ću što prije potjerati Amerikance iz južnog dijela kako bih ujedinio naš narod'', poručio je.

Kopirati
Drag cursor here to close