London

Deklaracija NATO-a: Terorizam i dalje predstavlja trajnu prijetnju

"U obranu je uloženo više od 130 milijardi dolara", navodi se i dodaje da NATO ne predstavlja prijetnju nijednoj zemlji.
Vijesti / Svijet | 04. 12. 2019. u 15:11 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na samitu NATO-a u Londonu je objavljena zajednička deklaracija u kojoj je navedeno da terorizam i dalje predstavlja trajnu prijetnju, javlja Anadolu Agency (AA).

"Terorizam u svim oblicima i manifestacijama i dalje je trajna prijetnja svima nama", navodi se u deklaraciji NATO-a.

NATO je ponovo potvrdio posvećenost članu 5. povelje NATO-a koji, između ostalog, predviđa da se napad na jednu državu članicu NATO-a smatra napadom na cijelu alijansu.

U deklaraciji se navodi da je samit održan "da bi se proslavilo 70. godina postojanja najjačeg i najuspješnijeg saveza u povijesti i da se obilježi 30. godišnjica pada željezne zavjese“.

"NATO garantira sigurnost našeg teritorija i milijardu naših građana, našu slobodu i vrijednosti koje dijelimo, uključujući demokratiju, osobnu slobodu, ljudska prava i vladavinu prava", navodi se u deklaraciji.

U deklaraciji NATO-a se također navodi da troškovi za obranu, ne računajući Sjedinjene Američke Države, rastu pet godina zaredom.

"U obranu je uloženo više od 130 milijardi dolara", navodi se i dodaje da NATO ne predstavlja prijetnju nijednoj zemlji.

U dokumentu se još spominje i aktualna rasprava o jačanju investicija u oblasti obrane i povećanju broja vojnika u NATO misijama i operacijama u svijetu.

U deklaraciji se zaključuje da su se lideri zemalja članica NATO dogovorili da se ponovo sastanu 2021. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close