Broj slučajeva

Danci stavili Hrvatsku na narančastu 'karantensku listu'

Ako se za posjet Hrvatskoj odluče u budućnosti, tada ih se poziva da 14 dana provedu u karanteni pri povratku u Dansku.
Vijesti / Svijet | 27. 08. 2020. u 21:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danska je u četvrtak stavila Hrvatsku na narančastu, "karantensku" listu zemalja zbog covida-19, objavilo je tamošnje ministarstvo vanjskih poslova, upozoravajući da se ne putuje u Hrvatsku ako nije nužno, piše Hina.

"Ovaj tjedan Francuska i Hrvatska dodane su na popis zemalja u koje se obeshrabruje svako putovanje koje nije nužno, zbog povećanog broja infekcija. Brojevi SSI-ja (Institut Statens Serum) pokazuju da je stopa infekcija za Francusku 31.3 a za Hrvatsku 32.6. Dakle, te su zemlje iznad nacionalnog kriterija o stopi infekcija od 30", stoji na stranici ministarstva.

Ministarstvo onima koji su već na odmoru u Hrvatskoj poručuje da mogu ostati do ranije planiranog datuma, no da minimiziraju rizik od zaraze, te da se trebaju testirati kad se vrate u domovinu, iako ne moraju ostati u izolaciji 2 tjedna.

Ako se za posjet Hrvatskoj odluče u budućnosti, tada ih se poziva da 14 dana provedu u karanteni pri povratku u Dansku.

Od 29. kolovoza u ponoć će za ulazak u Dansku Hrvati, ali i državljani drugih "karantenskih" zemalja poput Belgije, Francuske, Rumunjske ili Španjolske, trebati navesti razlog svog posjeta.

Hrvatsko veleposlanstvo u Kopenhagenu upozorilo je na svojoj Facebook stranici hrvatske državljane da će od  "29. kolovoza u ponoć biti u narančastoj kategoriji preporuka za putovanje", te moli da se oni od tada ponovno detaljnije informiraju o uvjetima ulaska u Dansku.

Dansko ministarstvo vanjskih poslova svoju listu preporuka za putovanje u doba koronavirusa ažurira svakih tjedan dana, na temelju podataka Instituta Statens Serum, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close