Prva žrtva

Dalmacija: Jedna osoba preminula od gripe

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je inače službeno zabilježeno 600 slučajeva gripe
Vijesti / Svijet | 17. 01. 2019. u 14:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komplikacije u vezi s gripom odnijele su u Splitsko-dalmatinskoj županiji i prvi ljudski život, piše RTL. Prema riječima dr. Ive Ivića, zamjenika predstojnika Klinike za infektologiju KBC-a Split, pacijent (80) s Jedinice intenzivnog liječenja (JIL) preminuo je na Križinama.

''Trenutačno na Klinici imamo 17 pacijenata koji imaju gripu s komplikacijama. Dnevno u ambulanti pregledamo između 70 i 90 pacijenata i vjerujte da nam nije lako. Polovica njih ima gripu i neku od komplikacija, najčešće upalu pluća. Nažalost, jedan pacijent je preminuo, a trenutačno (srijeda prijepodne) nemamo osobu koja bi zbog komplikacija gripe bila životno ugrožena. U utorak smo imali dva takva slučaja, ali se njihovo stanje popravilo'', ističe prof. dr. Ivo Ivić.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je inače službeno zabilježeno 600 slučajeva gripe. Naravno, s onim neslužbenim slučajevima, koji se liječe u 'kućnoj radinosti' i bez odlaska k liječniku - broj je zasigurno puno veći, piše RTL.

''U proteklih tjedan dana broj službeno oboljelih od gripe porastao je za 100 posto. Prošli tjedan smo ih imali 300, a sada 600. Epidemija je u punom jeku, a i na Infektologiji KBC-a bilježe porast oboljelih. Treba napomenuti da još uvijek, pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (Higijenski) Splitsko-dalmatinske županije, imamo 200-300 doza cjepiva i da još uvijek vlada zainteresiranost za cijepljenje. Evo, u utorak je bilo nekoliko osoba koje su se cijepile. Kod osoba koje se redovito cijepe protiv gripe imunološki sustav stvori zaštitu u roku od 10 dana, dok kod onih osoba koje se ne cijepe redovito, za stvaranje zaštite treba do tri tjedna'', ističe šefica epidemiološke službe na Higijenskom, dr. Dijana Nonković.

Kopirati
Drag cursor here to close