Natezanje susjeda

Dačić traži ispriku za genocid

Dačić je upitao i kako Srbi iz Hrvatske mogu izvršiti agresiju, sami na svoje teritorije gdje su živjeli…
Vijesti / Svijet | 10. 01. 2019. u 08:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je Hrvatskoj da se prvo treba ispričati Srbima za genocid i etničko čišćenje u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, pa onda može dijeliti lekcije drugima o pomirenju.

Dačić je, reagirajući na optužbe hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova da svojim kritikama na račun premijera Hrvatske Andreja Plenkovića ''otežava pomirenje'', napomenuo da u Hrvatskoj sada živi samo 180.000 Srba, od 560.000 koliko ih je živjelo 1991. godine.

Rekao je kako je pitanje znači li reintegracija i vraćanje protjeranih, ili je to reintegracija samo onih koje nisu pobili, protjerali ili pokatoličili, kako je to isto izrekao Mile Budak.

Dačić je upitao i kako Srbi iz Hrvatske mogu izvršiti agresiju, sami na svoje teritorije gdje su živjeli, prenosi Srna.

Istaknuo je kako je pomirenje moguće samo uz međusobno uvažavanje i poštovanje, uz potenciranje zajedničkih interesa, umjesto razlika.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova osudilo je u utorak, 8. siječnja, izjavu Dačića, u kojoj je kritizirao govor premijera Andreja Plenkovića na božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Hrvatsko ministarstvo tvrdi da takve Dačićeve izjave predstavljaju ''izvrtanje povijesti i negiranje činjenica čime se otežava istinsko pomirenje''.

Kopirati
Drag cursor here to close