Vlasti moraju pomoći

Daccord: Treba se ubrzati potraga za 6.700 osoba nestalih u ratu u BiH

Vlasti imaju obvezu pružiti odgovore u vezi sa sudbinom nestalih
Vijesti / Svijet | 19. 10. 2017. u 14:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Bljesak.info

Međunarodni odbor crvenog križa (MKCK) zainteresiran je za intenziviranje procesa traženja nestalih osoba u BiH i regiji i spreman je na dodatni angažman na tom planu, uključujući koordiniranje napora svih aktera ovog procesa i prikupljanje novih relevantnih informacija u tom kontekstu.

''Obitelji nestalih imaju pravo da znaju kakva je sudbina njihovih najmilijih, a vlasti imaju obvezu, po međunarodnom i domaćem pravu, da im pruže odgovore'', istaknuo je generalni direktor MKCK-a Yves Daccord danas na pres-konferenciji u Sarajevu, podcrtavajući kako je neophodno remobilizirati sve aktere uključene u rješavanje pitanja nestalih osoba, s fokusom na istinsku predanost predstavnika vlasti.

Daccord, koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, a nakon razgovora u Predsjedništvu BiH i ministrom vanjskih poslova BiH, kao i predstavnicima udruga obitelji nestalih i Društva CKBiH, te predstavnicima međunarodne zajednice, najavio je da MKCK priprema petogodišnji plan kao ključnu etapu svojih dugogodišnjih aktivnosti po pitanju nestalih osoba, pozivajući druge predstavnike međunarodne zajednice da ga podrže.

U BiH se traga za 6.700 osoba

To, kako je kazao, podrazumijeva dodatni angažman MKCK-a u potrazi za informacijama, uključujući i pretraživanje međunarodnih arhiva, pri čemu je izdvojio suradnju ostvarenu s Haškim tribunalom (ICTY), odnosno pristup određenim podacima koji imaju značaj u bh. i regionalnim okvirima.  

Fokusirajući se na stanje u BiH, podsjetio je da se spomenuti plan ne može realizirati bez istinske predanosti vlasti i političke volje kako bi se ubrzala potraga za još oko 6.700 osoba nestalih u minulom ratu (1992-1995.).

Daccord je pozvao vlasti da podrže nastojanja Instituta za nestale osobe BiH (INOBiH) i udruženja obitelji nestalih, kao i na udruživanje napora na planu potrage za nestalim osobama, uz napomenu kako se to pitanje ne smije politizirati, niti promatrati kroz prizmu nacionalnih podjela, nego da je, prije svega, neophodno uzeti u obzir njegovu humanitarnu dimenziju.

''Bol obitelj nestalih nema političke, ili nacionalne granice'', poručio je Daccord, navodeći da će pitanje nestalih biti stavljeno u vrh prioriteta narednog sastanka ministara vanjskih poslova iz zemalja regije zapadnog Balkana, te da će fokus MKCK-a biti na tome da se to pitanje nađe u vrhu međunarodne agende i pristupa.

Zamjenik šefa Delegacije MKCK-a u BiH Elmir Camić ukazao je na važnost psihosocijalne podrške obiteljima nestalih u BiH.

Važna je psihosocijalna podrška

''Samo u posljednjoj godini je više od 1.500 članova obitelji nestalih osoba direktno sudjelovalo u 16 projekata psihosocijalne podrške, realiziranih uz podršku MKCK-a'', kazao je Camić, navodeći da je na tim skupovima, među ostalim, razmatrano i pitanje ostvarivanja njihovih prava, bez ikakve diskriminacije.

Komentirajući novinarski upit u vezi s aktualnim angažmanom MKCK-a na ratnim žarištima u Siriji i Iraku, Daccord je kazao da taj angažman podrazumijeva prioritet da se pristupi svakoj osobi pogođenoj ratnim dešavanjima, uključujući zaštitu civila, odnosno pristup zarobljenim i zatvorenim, te raseljenim osobama unutar i izvan zemlje.

Dodao je da je u fokusu i pitanje pružanja zdravstvene pomoći stanovništvu, podsjećajući da su resursi MKCK-a osim na spomenutim ratnim poprištima snažno angažirani i u Južnom Sudanu, Jemenu, Afganistanu, Somaliji i Mijanmaru (bivša Burma).  

MKCK je u Bosni i Hercegovini prisutan od 1992. godine. Tijekom sukoba u regiji MKCK je, prema raspoloživim podacima, posjetio više od 54.000 zarobljenika na 520 lokacija, te razmijenio 18 milijuna poruka Crvenog križa, te spojio više od 4.500 porodica. Istovremeno, u organizaciji ove međunarodne humanitarne organizacije distribuirano je više od 100.000 tona hrane, a redovno je opskrbljeno više od 1.000 bolnica medicinskim materijalom za hitne intervencije, te održan veliki broj seminara o međunarodnom humanitarnom pravu za više hiljada vojnika. MKCK je trenutno angažiran u humanitarnim misijama u više od 80 zemalja svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close