Sumnje

Špijunska afera: je li Airbus odavao tajne Bundeswehra?

Za sada je u pitanju samo sumnja.
Vijesti / Svijet | 22. 09. 2019. u 10:33 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačko tužiteljstvo pokrenulo je postupak zbog sumnje da su radnici Airbusa „trećoj strani“ ustupili dokumente o dva projekta njemačke vojske, a ako se optužbe potvrde, veliki proizvođač aviona bi mogao biti u problemu, prenosi agencija Beta pozivajući se na Deutsche Welle (DW).

Za sada je u pitanju samo sumnja. Ali ukoliko se ispostavi da je istina, to bi mogao biti špijunski slučaj sa ogromnim posljedicama pošto se radi o Bundeswehru i najvećem europskom zrakoplovnom koncernu Airbus koji pored civilnih proizvodi i vojne avione.

Sumnja se kako su zaposleni ovog koncerna ilegalno došli u posjed Bundeswehrovih planova dva projekta za naoružavanje i predali ih trećoj osobi. Očigledno je riječ o novom vojnom komunikacijskom sistemu, dodaje Beta pozivajući se na njemački medij.

Državno tužiteljstvo govori kako se radi o odavanju državne ili poslovne tajne, ali ne i vojne tajne. Izgleda kako nije u pitanju tajna od najvećeg sigurnosnog značaja.

Nakon priopćenja Državnog tužiteljstvaiz Munhena, Airbus je pokrenuo internu istragu. O svemu je informirano i njemačko Ministarstvo obrane i sada bi trebalo da bude pokrenuta istraga protiv 17 zaposlenih u Airbusu.

Osim toga istraga se vodi i van Bundeswehra. Prema informacijama njemačkog lista Bild, istraga se vodi i protiv jednog zaposlenog u njemačkoj vojsci, i protiv njega su pokrenute disciplinske mjere.

Ministarka obrane Annegret Kramp-Karrenbauer nije htjela govoriti o pojedinostima.

Ni u državnom tužiteljstvu, ni u Bundeswehru izgleda kako još uvijek ne znaju o kojim dokumentima se radi.

U Airbusu su prilično sigurni da se radi o „dva relativno mala projekta obrambene komunikacije i kako nisu pogođeni veliki projekti - vojni avioni, bespilotne letjelice ili pak svemirska putovanja“, prenosi Al Jazeera.

Kopirati
Drag cursor here to close