Ali ...

Crnogorski ministar tvrdi kako je ''Jadran'' njihov

Ministar Bošković tvrdi kako je školski brod "Jadran" koji potražuje Hrvatska vlasništvo Crne Gore.
Vijesti / Svijet | 31. 10. 2017. u 10:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija / Školski brod Jadran

Crnogorski ministar obrane Predrag Bošković izjavio je u ponedjeljak kako je školski brod "Jadran" koji potražuje Hrvatska vlasništvo Crne Gore, ali da neće dopustiti da brod bude prepreka dobrim odnosima s Hrvatskom, u razgovoru za nacionalnu Televiziju.

"Jadran" je školski brod jedrenjak trenutačno u službi crnogorske ratne mornarice koji je 1990. iz matične luke Split odvezen na remont u brodogradilište u Tivtu gdje je zatečen ratnim razaranjima Hrvatske i otuđen i Hrvatska sada želi da joj ga Crna Gora vrati.

Bošković je kazao da je brod ''Jadran'' vlasništvo države Crne Gore, odnosno mornarice vojske Crne Gore. 

"Točno je da je hrvatska vlada iskazala zainteresiranost za taj brod. Naravno, mi imamo svoje argumente. Jedno je sigurno, nećemo dozvoliti da ni brod Jadran, niti bilo što drugo bude prepreka u ostvarivanju dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom'', rekao je Bošković. 

Parlamentarni Odbor za sigurnost i obranu podržao je aktivnosti koje je pukovnik Ivan Mašulović, imenovan za vojno diplomatskog predstavnika u Hrvatskoj, predstavio kao prioritetne za vojno-diplomatsku suradnju Crne Gore sa Hrvatskom.

Mašulović je istaknuo važnost suradnje Crne Gore i Hrvatske u kontroli zračnog prostora, spašavanja na moru, obuke pripadnika vojske Crne Gore te u domeni kibernetičke sigurnosti.

Bošković je rekao da će Crna Gora zaštititi svoj zračni prostor programom NATO-a air policing i da je u fazi potpisivanja tehničkih sporazuma s NATO-om, Grčkom i Italijom. 

"Grčka i Italija će raditi air policing za Crnu Goru, kao što su od 2009. to radile za Albaniju, kada je ušla u Savez'', rekao je Bošković.

Kopirati
Drag cursor here to close