Postoje važni dogovori

Crnadak - Asim: Veliki potencijal za suradnju BiH i Maldiva

Nakon susreta, Crnadak je ocijenio da su politički odnosi BiH i Maldiva bili dobri ali da bi trebali biti još bolji, te su u tom kontekstu postigli dva važna dogovora.
Vijesti / Svijet | 17. 04. 2018. u 15:38 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako bi uspostavili bolje diplomatske odnose ministri vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Republike Maldivi, Igor Carnadak i Mohamed Asim, najavili su potpisivanje memorandum o razumijevanju, te da će delegirati počasne konzule.

Naime, ministar Vanjskih poslova Republike Maldivi Mohammed Asim se tjekom prve ministarske posjete Bosni i Hercegovini, danas susreo s ministrom Crnatkom, s kojim je razgovarao o unapređenju suradnje dviju država.

Nakon susreta, Crnadak je ocijenio da su politički odnosi BiH i Maldiva bili dobri ali da bi trebali biti još bolji, te su u tom kontekstu postigli dva važna dogovora.

Dogovoreno je da na sljedećem susretu bude potpisan memorandum o razumijevanja kao vid uspostavljanja formalne suradnje dva ministarstva.

Također su ministri Crnadak i Asim dogovorili da BiH i Maldivi imenuju počasne konzule jer realno, kako je kazao ministar Crnadak, u bliskoj budućnosti BiH i Maldivi neće biti u mogućnosti da otvore veleposlanstva.

Stoga, smatraju da dobar angažman kvalitetnog, počasnog konzula, kako je Crnadak naveo, može pomoći unapređenju prijateljskih bilateralnih odnosa, u kreiranju ekonomskih i privrednih veza, kao i u oblasti turizma.

''Obje države su otvorene, spremne za nove investicije, novu suradnju. Mene je posebno obradovala činjenica, da od 1.200 otoka na Maldivima samo ih je 200 naseljeno. To znači da imaju veliki potencijal za razvoj i suradnju'', naglasio je Crnadak.

Razgovarano je i o suradnji dvije države na svjetskoj političkoj sceni u okviru multilateralnih foruma, moguće podrške za određene kandidature.

Ministar Asim je izrazio zadovoljstvo što prvi puta, nakon 21 godine od uspostavljanja suradnje, dolazi u BiH.

Kaže da ga raduje napredak suradnje Maldiva i BiH i najavljeno potpisivanje memoranduma, kao i imenovanje počasnih konzula.

Podsjetio je da je narod Maldiva 1995.godine prikupljao pomoć za narod BiH, "a to je  primjer prijateljstva i bliskosti naroda Maldiva prema narodu BiH".

''BiH i Maldivi imaju dobre prijateljske veze i suradnju. Ove godine slavimo 21.godišnjicu suradnje BiH i Maldiva'', kazao je pored ostalog ministar Asim, te zahvalio ministru Crnatku na prijemu, uz očekivanje da će posjeta biti uzvraćena.

Diplomatski odnosi BiH i Republike Maldivi uspostavljeni su 1997.godine.

Kopirati
Drag cursor here to close