Susjedstvo oprezno

Crna Gora: Podignut stupanj pripravnosti zbog koronavirusa

Crnogorske zdravstvene vlasti pod zdravstveni nadzor stavili su sve putnike iz aviona koji je u ponedjeljak doletio iz Bologne u Podgoricu.
Vijesti / Svijet | 24. 02. 2020. u 21:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crna Gora podigla je u ponedjeljak stupanj pripravnosti zbog koronavirusa s niskog na umjeren nakon što je u Italiji zabilježeno nekoliko smrtnih slučajeva i veći broj slučajeva zaraze u kratkom vremenu.

''Građanima Crne Gore se ne zabranjuju putovanja u ona područja Italije koja su pogođena koronavirusom ali im se treba ukazati na ozbiljnost situacije ... te im se savjetuje da ne putuju ukoliko nije nužno", priopćio je direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša.

Crnogorske zdravstvene vlasti pod zdravstveni nadzor stavili su sve putnike iz aviona koji je u ponedjeljak doletio iz Bologne u Podgoricu.

Kako je ranije pojašnjeno, zdravstveni nadzor se provodi nad osobama za koje je rizik izloženosti uzročniku bolesti mali te im se ne ograničava kretanje s obzirom na nisku ili zanemarivo nisku vjerojatnost da su te osobe bile izložene virusu.

''Zdravstveni nadzor do sada je obuhvatio oko tri tisuće putnika u Crnoj Gori i imali smo svega dva sumnjiva slučaja za koje je utvrđeno da su negativni na novi koronavirus“, priopćio je Mugoša.

U ponedjeljak je objavljeno i da crnogorski državljanin, član posade kruzera Diamond Princess koji se već tjednima nalazi u japanskoj luci Yokohama, nije zaražen koronavirusom.

Prethodna analiza krajem prošlog tjedna pokazala je da je jedini Crnogorac na tom kruzeru zaražen koronavirusom, te zbog toga u petak nije mogao napustiti brod. Dodatne analize pokazale su da zaraze nema, priopćeno je iz ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

"Prema informacijama ministarstva zdravlja Japana, dodatne analize pokazale su da je državljanin Crne Gore koji se nalazi na brodu Diamond Princess negativan na korona virus. Japanska nadležna tijela su nas informirala da stoga nema potrebe da crnogorski državljanin bude prebačen u bolnicu. Ministarstvo vanjskih poslova je u stalnom kontaktu s našim državljaninom, on se osjeća dobro i upoznat je s rezultatima novog testa", navodi se priopćenju crnogorskog MVP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close