Tvrdi premijer

Crna Gora neće povući veleposlanika iz Moskve

''Crnogorska vlada neće prekinuti diplomatske odnose s Ruskom Federacijom, već će strpljivo i razumno nastojati da oni budu podignuti na višu razinu. Vjerujem da to vrijeme dolazi“, kazao je Marković.
Vijesti / Svijet | 28. 05. 2019. u 16:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crnogorski premijer Duško Marković kazao je u utorak u parlamentu da Crna Gora neće povući veleposlanika iz Moskve te da neće prekinuti diplomatske odnose s Rusijom, nakon presude podgoričkog Višeg suda kojim su dvojica agenata ruske obavještajne službe GRU osuđeni na pokušaj organizacije prevrata u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 2016.

''Crnogorska vlada neće prekinuti diplomatske odnose s Ruskom Federacijom, već će strpljivo i razumno nastojati da oni budu podignuti na višu razinu. Vjerujem da to vrijeme dolazi“, kazao je Marković odgovarajući na pitanja zastupnika u Skupštini Crne Gore.

Presudom podgoričkog Višeg suda dvojica agenata ruske obavještajne službe GRU Eduard Šišmakov i Vladimir Popov napravomoćno su, u odsutnosti, osuđeni na 15 odnosno 12 godina zatvora za kaznena djela stvaranja kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju. Dvojica čelnika proruske oporbene stranke Demokratski front (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su u istom slučaju na po pet godina zatvora.

Odgovarajući na pitanje zastupnika DF-a Nebojše Medojevića, crnogorski premijer je kazao da nakon donošenja presude u slučaju poznatom kao „pokušaj državnog udara“, ne postoje rizici za mir i sigurnost u Crnoj Gori, te „da ih neće biti ni nakon donošenja pravomoćne presude“, prenosi Hina.

Odgovarajući na pitanje zastupnika Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vukasanovića, koji je pitao Markovića kako ocjenjuje sigurnost pripadnika hrvatske manjine Igora Tomkića i njegove obitelji, dva mjeseca nakon što je napadnut u Beranama zbog toga što je Hrvat, Marković je kazao da crnogorska policija nema saznanja da je Tomkićima sigurnost ugrožena.

''Policija je u stalnoj komunikaciji s Tomkićem. Institucije su reagirale u skladu sa svojim nadležnostima. Vlada je također uplatila 12.000 eura pomoći. Pozivam da svi uvjere obitelj Tomkić da su sigurni u Beranama", kazao je Marković u parlamentu.

Igora Tomkića je 18. ožujka pretukla skupina huligana. On je tada priopćio da je napadnut jer je Hrvat i da godinama trpi maltretiranje. Crnogorska policija je nakon napada uhitila dvojicu mladića iz Berana, koje su osumnjičili da su „nanijeli teške tjelesne ozljede Tomkiću“.

Kopirati
Drag cursor here to close