Prijelomni trenutak

Crna Gora na dva tjedna uvodi zabranu kretanja

Zabrana će biti na snazi dva tjedna i ne odnosi se na osobe koje rade u javnim službama i pružaju usluge od javnog interesa.
Vijesti / Svijet | 31. 03. 2020. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crnogorske vlasti uvele su u utorak zabranu kretanja radi suzbijanja pandemije koronavirusa pa građani neće iz svojih domova moći izlaziti radnim danima od 19 sati do pet sati ujutro, a vikendom od subote u 13 sati do ponedjeljka ujutro.

Zabrana će biti na snazi dva tjedna i ne odnosi se na osobe koje rade u javnim službama i pružaju usluge od javnog interesa.

Pored zabrane napuštanja domova zabranjeno je i okupljanje građana u stanovima i kućama, osim ako pripadaju zajedničkom domaćinstvu, te se sportske i rekreativne aktivnosti ne smiju obavljati na javnim površinama.

''Nalazimo se u prijelomnom trenutku pandemije, trenutku koji će u velikoj mjeri definirati njen daljnji tijek. Iskustva i struka nam govore da moramo dodatno unaprijediti poštovanje mjera i odgovornost svih. I građana i institucija. U ovakvim situacijama, nažalost, ne postoji druga prilika. Donijeli smo odgovorne odluke i odlučno ćemo ih do kraja provoditi'', priopćilo je crnogorsko Nacionalno tijelo za kontrolu zaraznih bolesti.

Nakon što su u ponedjeljak navečer donesene nove mjere, one su objavom u Službenom listu Crne Gore u utorak ujutro stupile na snagu.

Kako nije uvedeno izvanredno stanje u Crnoj Gori vlada je uporište za mjere zabrane našla u Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti koji predviđa da vlada nakon proglašenja epidemije "može naložiti i ograničenje kretanja stanovništva".

U Crnoj Gori je tijekom noći registrirano 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom i sada je zaraženo ukupno 105 osoba, objavio je crnogorski Institut za javno zdravlje dodavši da se pod nadzorom nalazi 6.262 građana. Do sada su dvije zaražene osobe preminule.

U Kliničkom centru Crne Gore, trenutno se liječi 14 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa, od kojih je jedan priključen na respirator i životno je ugrožen.

Crnogorska vlada najavila je da ovog tjedna u Crnu Goru stižu još dva kontingenta medicinske i zaštitne opreme, koju su osigurali strani i domaći investitori. Avion s tri i pol tone medicinske opreme, koju je osigurao grčki investitor u Crnoj Gori Petros Stathis, sletio je jučer u Podgoricu iz Dubaija.

Crnogorska vlada se na svom službenom twitter nalogu, pored Stathisa, zahvalila i bivšem premijeru Tajlanda Taksinu Shinawatri, koji je 2009. godine postao državljanin Crne Gore, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close