Tonino Picula

Crna Gora će biti prva sljedeća članica EU

''U svakom slučaju, iduće proširenje EU, ma kad se ono dogodilo, neće biti bez Crne Gore'', istaknuo je Picula.
Vijesti / Svijet | 14. 10. 2019. u 21:45 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crna Gora je ostvarila ozbiljan napredak na putu ka Europskoj uniji i bit će prva sljedeća članica, ocijenio je u razgovoru za NOVU M novi izvjestitelj Europskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula.

Picula je dodao da je svakako potrebno nastaviti s radom i reformama unutar granica, ali i da EU na zapadnom Balkanu ponovno aktualizira politiku proširenja kako se ne bi otvorio prostor za druge političke igrače s istoka.

''U svakom slučaju, iduće proširenje EU, ma kad se ono dogodilo, neće biti bez Crne Gore. Hoće li Crna Gora ući sama ili s još jednom državom to je sad otvoreno pitanje, ali ukoliko nastavi ovakav posao kakav radi deset godina onda sljedeće proširenje neće biti moguće bez Crne Gore'', kazao je Picula.

Kako je rekao, mora se konstatirati dobro obavljen posao koji je Crna Gora odradila do sada, ali se mora i nastaviti s reformama i radom, jer ukoliko izostane daljnji napredak može doći do ozbiljne frustriranosti.

''Crna Gora ima razrađene procedure, mehanizme za napredovanje prema okončanju pregovora, ali ono što se nije obavilo morat će se obaviti u okolnostima koje neće svaki put biti jednostavne. Ovog trenutka politička scena u Crnoj Gori je polarizirana, postoje ozbiljna neslaganja između vlasti i opozicije oko toga kako dalje. Međutim, evo ja ću sa svojim iskustvom pokušati prevladati taj jaz kako bi dostigli zajednički cilj - članstvo Crne Gore u Europskoj uniji'', ocijenio je Picula.

Komentirajući nesudjelovanje crnogorske opozicije u Parlamentu, kazao je da bojkot poslije nekog vremena postaje kontraproduktivan i zapravo udaljava od cilja.

''No, za pristup Uniji pored unutarnjih bit će potrebni i povoljniji eksterni uvjeti. Da politika proširenja postane ako ne najprioritetnija, onda jedan od prioriteta EU u mandatu koji je počeo. Ali s druge strane treba primijetiti i da postoji serija otvorenih pitanja što i stoji u posljednjem izvješću Europske komisije o Crnoj Gori, a to je sve ono što obuhvaćaju pregovaračka poglavlja 23 i 24, dakle jačanje pravne države, neovisnost pravosuđa, puna sloboda medija, ekonomski prosperitet'', konstatirao je izvjestitelj, prenosi Tanjug.

Upitan smatra li da politika proširenja mora biti izraženija u vrijeme sve češćih pokušaja destabilizacije ove regije, koji nesumnjivo dolaze iz Rusije, Picula je kazao da se s tom tezom apsolutno slaže i da je ovog trenutka to jedna velika tema koja izaziva debatu u svim institucijama EU, a riječ je, kako je naveo, o kontroli ili sprječavanju utjecaja izvan europskih faktora na političke procese na zapadnom Balkanu.

''Mislim da je to jedan od motiva za nešto ozbiljnije pristupanje obnovi politike proširenja jer zapravo najutjecajnije zemlje članice EU vidjele su da ako njihovo djelovanje oslabi ka ovoj regiji, da će se otvoriti prostor za neke druge igrače'', poručio je Picula.

Tonino Picula, hrvatski socijaldemokratski zastupnik u Europskom parlamentu, poručio je za NOVU M i da mu nisu strani problemi zapadnog Balkana, da poznaje Crnu Goru te da je novu funkciju izvjestitelja za tu zemlju preuzeo s velikom radošću, ali i odgovornošću.

Kopirati
Drag cursor here to close