Italija

Covid propusnica obavezna za sve zaposlene, najavljeni štrajkovi

Dok je više od 85 posto Talijana starijih od 12 godina dobilo barem jednu dozu, procjenjuje se da je oko tri milijuna talijanskih radnika još necijepljeno, prenosi BBC.
Vijesti / Svijet | 15. 10. 2021. u 09:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Covid propusnica (Green Pass )  u petak u Italiji postaje obvezna za sva radna mjesta, ali postoji strah od štrajka transportnih  i radnika u lukama gdje su stopa cijepljenja  protiv koronavirusa relativno niska.

Dok je više od 85 posto Talijana starijih od 12 godina dobilo barem jednu dozu, procjenjuje se da je oko tri milijuna talijanskih radnika još necijepljeno, prenosi BBC.

Potez da se radnička Covid propusnica učini obaveznom u Italiji jedna je od najtežih svjetskih mjera protiv koronavirusa i pokazuje se kontroverznom.

Radnik bez Green Pass -a riskira suspenziju s posla bez plaće i može biti kažnjen do 1.500  eura.

Dvije trećine Talijana smatra da je to potrebno, prema ovosedmičnom istraživanju javnog mnijenja Ipsosa.

Međutim, protivnici  uvođenja Covid propusnica su se pobunili u Rimu 9. listopada. Krajnje desna stranka Forza Nuova predvodila je nasilne proteste koji su vandalizirali zgradu sindikata CGIL-a u Rimu, tijekom sukoba s policijom.

Novi protesti se  očekuju u petak, s izvještajima o radnicima koji planiraju štrajk ili ne idu na posao.

U središtu Trsta na sjevernom Jadranu, gdje je cijepljeno samo 40 posto od 950 lučkih radnika, postoje prijetnje blokadom i prekidom opskrbnih lanaca, kao i upozorenja o smetnjama u javnom prijevozu u industrijskom središtu Milana te prijetnje protestima na aerodromima, autocestama i željeznicama.

Radnici pristaništa u Trstu ponudili su prekinuti svoju akciju ako vlada odgodi obveznu Zelenu propusnicu do kraja listopada, no Rim je to odbio.

Kopirati
Drag cursor here to close