Amerika

Covid-19 nesrazmjerno više napada Afroamerikance

Savezna država New York, najveće američko žarište epidemije
Vijesti / Svijet | 08. 04. 2020. u 10:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Epa / U Washingtonu 13 od 22 osobe umrle od pandemije su crnci

U nekoliko regija Sjedinjenih Država Covid-19 nesrazmjerno više napada crnačko stanovništvo, upozorili su brojni političari i stručnjaci koji traže objavu nacionalnih statističkih podataka kako bi bolje razumjeli obim te pojave.

Zasad se statistički podaci objavljuju po saveznim državama i gradovima i nemoguće je razlučiti pogađa li Covid-19 specifično više crnačko stanovništvo ili ono više obolijeva zbog društveno-ekonomskih nejednakosti u pristupu liječenju što je povijesna činjenica u Sjedinjenim Državama.

Savezna država New York, najveće američko žarište epidemije, ne objavljuje podatke o Amerikancima prema "rasi" i etnicitetu (bijelci, crnci, azijati, hispanci...) a riječ je o kategorijama koje su općentio uvrštene u američkoj nacionalnoj statistici u brojnim područjima, od gospodarstva do obrazovanja i zdravstva i navedene su u obrascu za popis stanovništva.

Međutim, neke su ustanove objavile podatke koji su alarmantni: U državi Illinois crnačko stanovništvo čini samo 14 posto populacije, ali čak 42 posto smrtnih slučajeva epidemije Covid-19. U Chicagu smrtnost te populacije od pandemije iznosi 72 posto, a oni čine manje od trećine stanovništva i takav nesrazmjer ostavlja "čovjeka bez riječi", kaže gradonačelnica Lori Lightfoot.

U Washingtonu 13 od 22 osobe umrle od pandemije su crnci. "Jako se bojim nesrazmjernih posljedica tog virusa na afroamerikance", rekla je gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser za  MSNBC.

U Sjevernoj Karolini, 31 posto umrlih su crnci, a ima ih 22 posto. U Louisiani, državi u kojoj se nalazi grad New Orleans, nesrazmjer je još veći: crnci čine 33 posto stanovništva, a među umrlima od Covida-19 ima ih 70 posto.

Zašto?

"Znamo da su crnci skloni dijabetesu, bolestima srca i pluća", rekao je liječnik Jerome Adams za CBS i istaknuo da te bolesti povećavaju opasnost od komplikacija Covida-19 što je pokazalo iskustvo u Kini i Europi.

Jerome Adams, koji je i sam afroamerikanac, to je ilustrirao na vlastitom zdravstvenom kartonu.

"Bolujem od povišenog tlaka, bolestan sam na srce i proveo sam tjedan dana na reanimaciji zbog srčanih tegoba. Imam astmu i preddijabetes. To je ilustracija što znači odrastati siromašan i crn u Americi".

Manje testiranja?

U jeku epidemije nedostaje ozbiljnih studija na nacionalnoj razini.

Pokazalo se da siromašne i crnačke četvrti imaju manje liječnika, ali i bolnice lošije kvalitete. Njihovo zdravstveno osiguranje koje pokriva poslodavac lošije je od bolje plaćenih radnih mjesta. Pokazalo se i da se crni pacijenti manje nego bijelci šalju na dodatne specijalističke pretrage.

Georges Benjamin, predsjednik Američkog saveza za javno zdravlje (APHA) objašnjava da su crnci u Sjedinjenim Državama izloženiji koronavirusu od dobrostojećih Amerikanaca u svakodnevnom životu i na radnom mjestu.

"Ta je populacija jako izložena", objašnjava. "Oni su vozači autobusa, oni se i najviše koriste javnim prijevozom, oni rade u domovima za umirovljenike, u trgovinama i supermarketima".

Socijalna distanca složenija je kod crnačkog stanovništva jer oni žive u prenapučenim četvrtima, u malim stanovima. Kad je riječ o radu od kuće, u njihovu slučaju to je često neizvedivo jer ne rade takav tip posla. Nadalje, za njih je često luksuz naručiti dostavu hrane u kuću.

"Mnogi crni Amerikanci i druge zajednice nebjelačkog stanovništva nemaju povlasticu samoizolacije", napisale su stotine liječnika i organizacija za prava manjina (Lawyers' Committee for Civil Rights Under Law) u pismu upućenom ministru zdravstva.

Stanje etničkih manjina tiče se sviju, inzistira Ebony Hilton, anesteziologinja u sveučilišnom bolničkom centru u Virginiji.

"Ti ljudi, radnici, ako su zaraženi oni će ići u supermarket i širit će zarazu na druge, bogatije slojeve", kaže ona.

Brojna su svjedočanstva o tome da su testiranja u siromašnijim četvrtima nedostupnija.

Organizacija poziva savezne zdravstvene vlasti "da odmah objave podatke o oboljelosti od Covida-19 prema rasi i etnicitetu" jer to je važno kako bi se odredila dodatna sredstva.

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) prikuplja već te informacije, piše skupina, ali za sada su objavili tek statistike po dobnom kriteriju, prenosi Hina. 

Kopirati
Drag cursor here to close