DW

COVID-19 bi mogao oživjeti Islamsku državu

IS je prošlog tjedna pandemiju opisala kao "bolnu agoniju" koju je Bog poslao "krstaškim nacijama".
Vijesti / Svijet | 30. 03. 2020. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Islamska država je važila za poraženu terorističku organizaciju, ali sada vidi šansu u kaosu koji je zbog korona virusa zahvatio i Siriju i Irak, piše Deutsche Well, navodeći da postoji strah da bi tisuće uhićenih džihadista moglo pobjeći.

IS je prošlog tjedna pandemiju opisala kao "bolnu agoniju" koju je Bog poslao "krstaškim nacijama".

Britanski istraživač Imen Džavad al Tamimi kaže da u objavi IS faktor straha ima veće djelovanje na ljude nego sama epidemija.

Povećavanje patnje

Zapadni svijet je "na rubu jedne od najvećih ekonomskih katastrofa jer je ograničio kretanje, tržišta su upravo kolabirala i javni život je zaustavljen. Molimo Boga da poveća njihovu patnju i da vjernike spasi od toga", poručuje Islamska država, kako prenosi DW.

Pandemija utiče i na vojne akcije protiv te terorističke grupe za koju se zapravo od prošle godine smatra da je vojno poražena.

U Iraku je NATO početkom mjeseca najavio da će obuka za vojnike zbog pandemije biti zaustavljena na 60 dana, dok je ministar obrane Velike Britanije smanjio je angažiranje britanskih trupa.

Deutsche Welle ocjenjuje da članovi koalicije protiv IS u Iraku i Siriji moraju poduzeti mjere predostrožnosti kako bi spriječili izbijanje zaraze unutar trupa, jer je u međuvremenu virus stigao i u Siriju.

Iako su vlasti SAD smatrale da poduzete mjere neće uticati na operacije protiv IS, pandemija podriva lokalnu borbu protiv terorističke organizacije, dodaje DW.

"Pandemija će neminovno privući svu pažnju i resurse", rekao je Colin Clark iz njujorškog istraživackog centra Sufan, dodajući da zbog toga više u fokusu neće biti borba protiv IS.

Teroristička grupa je tek sredinom ožujka upozorila članove da ne putuju u Europu i druge veoma pogođene regije.

'Božanska zaštita'

Umjesto toga će dobiti neku vrstu "božanske zaštite" od virusa ako budu sudjelovalu u džihadu, navodi se u objavama IS.

Postoji strahovanje i od bjega terorista, njihovih supruga i djece iz zatvora u regiji. Još u listopadu je više od 750 osoba, koje su bile osumnjičene da su u kontaktu sa IS, pobjeglo iz kampa na sjeveroistoku Sirije.

To im je pošlo za rukom jer su kurdske vojne snage bile zaokupljene turskom ofanzivom.

"Ako se virus proširi u zatvorima, što bi već sada mogao biti slučaj, onda će Kurdi, koji su zaduženi za upravljanje određenim zatvorima, morati da obustave svoju misiju", rekao je Klark, autor knjige "Nakon kalifata".

Samo širom Iraka je trenutno u zatvorima oko 20.000 ljudi osumnjičenih da su borci IS i njima bi sada drugi borci IS mogli pomoći u bjegu iz zatvora.

"IS u pandemiji vidi šansu i želi da je iskoristi", zaključuje britanski istraživač Al Tamimi.

Kopirati
Drag cursor here to close