Napredak prema članstvu

Članice Unije suglasne da Srbija otvori Poglavlje 4 u pregovorima o članstvu

Srbija u 2020. godini - prvi put u šest godina od početka pristupnih pregovora s Unijom, nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje, a zatvorila je samo dva od ukupno 35.
Vijesti / Svijet | 07. 12. 2021. u 19:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Države članice Europske unije (EU) postigle su suglasnost o otvaranju Poglavlja 4 - Zelena agenda i održiva povezanost, u pregovorima o članstvu sa Srbijom, javila je u utorak Radio-televizija Srbije (RTS) pozivajući se na diplomatske izvore u Bruxellesu.

Tu odluku bi na sastanku u srijedu 8. prosinca službeno trebali usvojiti veleposlanici zemalja članica Unije, što bi Srbiji, poslije dvogodišnjeg zastoja u eurointegracijama, omogućilo korak naprijed u pregovorima o članstvu u EU.

Srbija u 2020. godini - prvi put u šest godina od početka pristupnih pregovora s Unijom, nije otvorila nijedno pregovaračko poglavlje, a zatvorila je samo dva od ukupno 35.

Europski parlament ocijenio je u svibnju da Srbija nazaduje u pogledu reformi potrebnih za pristupanje eurobloku te je izrazio zabrinutost zbog rastućeg utjecaja Kine i Rusije u zemlji.

Europska Komisija preporučila je u listopadu da Srbija otvori dva Poglavlja u pristupnim pregovorima i u godišnjem izvješću ocijenila da je obavljen važan posao u usklađivanju sa zakonodavstvom EU-a, poglavito u području oporezivanja koje obuhvaća Klaster 3, te energetike i zelene agende za Klaster 4.

Otvaranje Poglavlja 4 očekuje se na Međuvladinoj konferenciji 14. prosinca, nakon sastanka Vijeća ministara općih i europskih poslova EU-a.

U okviru tog Poglavlja bit će otvorena istodobno četiri nova poglavlja - 14 o transportnoj politici, 15 o energetici, poglavlje 21+ transeuropske mreže te poglavlje 27 o okolišu i klimatskim promjenama.

Srbijanska ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović ocijenila je da odluka zemalja članica EU-a o suglasnosti za otvaranje Poglavlja 4 predstavlja "priznanje za ostvarene rezultate na polju transporta i energetike" i "poticaj daljim reformama" važnima za "razvoj Srbije, njezinu budućnost i bolju kvalitetu života građana", prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close