Birači razočarani strankama

Cipar bira novi parlament

Pravo glasa ima više od 550.000 ljudi, a na izborima se natječe 15 stranaka
Vijesti / Svijet | 30. 05. 2021. u 09:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cipar u nedjelju bira novi parlament na izborima koji će vjerojatno pokazati pad potpore glavnim strankama i slabi odaziv birača bijesnih zbog korupcijskih skandala.

Ankete upućuju na tijesnu utrku u toj državi Europske unije između konzervativne Demokratske stranke (DISY) i ljevičarske Napredne stranke radnog naroda (AKEL).

Stranka DISY podupire sadašnjeg konzervativnog predsjednika Nikosa Anastasiadesa. U ciparskom političkom sustavu predsjednik vodi vladu i bira se izravno.

Sadašnja je administracija na udaru kritika zbog zalaganja za unosnu shemu 'gotovine za putovnice' koju je morala napustiti u jeku optužbi za korupciju u studenome 2020. godine.

"Veliki dio birača u potpunosti je razočaran glavnim strankama", rekao je politički analitičar Christophoros Christophorou, a prenosi Reuters.

"Problem korupcije... koristi malim strankama, ali je to također pitanje zbog kojeg je slab odaziv na izborima", kazao je on.

Izbori se smatraju političkim barometrom za predsjedničke izbore 2023. godine.

Birališta su otvorena u 7 sati, a projekcije se očekuje nakon 19 sati, piše Hina.

Pravo glasa ima više od 550.000 ljudi, a na izborima se natječe 15 stranaka.

Cipar je nakon grčkog puča i turske vojne intervencije 1974. podijeljen na međunarodno priznati ciparski grčki dio na jugu i manji ciparski turski dio na sjeveru, koji je priznala samo Turska.

Južni dio otoka član je EU-a od 1. svibnja 2004. Stanovnici sjevernog dijela otoka smatraju se državljanima EU-a, ali ondje se ne primjenjuje zakon bloka.

Parlament u glavnom gradu Nikoziji ima zapravo 80 članova, ali trenutno ima samo 56 zastupnika ciparskih Grka.

Dvadeset četiri mjesta za članove parlamenta ciparskih Turaka prazna su od 1963. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close