Čije struje prevladavaju

Češki predsjednik prozvao Europsku uniju kukavicom

"Europska unija, kukavica, čini sve da propalestinska teroristička struja prevlada nad proizraelskom strujom", rekao je Zeman.
Vijesti / Svijet | 10. 12. 2017. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Češki predsjednik Miloš Zeman kritizirao je Europsku uniju da je "kukavica", komentirajući reakciju Bruxellesa nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao Jeruzalem za glavni grad Izraela.

"Europska unija, kukavica, čini sve da propalestinska teroristička struja prevlada nad proizraelskom strujom", rekao je Zeman.

"Kao dokaz, podsjećam da je Europski parlament nedavno odobrio govor osuđene palestinske teroristkinje, koja je ustvrdila da je borba protiv palestinske autonomije identična onoj protiv Židova u Auschwitzu", dodao je, govoreći o Leili Khaled, članici Palestinskog nacionalnog vijeća, koja je 1969. sudjelovala u otmici zrakoplova.

Zeman je podsjetio da je i on u listopadu 2013. predložio preseljenje češkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Zeman je to kazao na kongresu krajnje desne stranke SPD.

Češko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u četvrtak da odluka o preseljenju češke diplomatske misije u Jeruzalem može biti donesena samo "ovisno o rezultatu pregovora između ključnih partnera u regiji i svijetu."

Opet će se kandidirati

U skladu sa stajalištem EU-a, ministarstvo smatra da bi Jeruzalem trebao biti "budući glavni grad dviju država, to jest Izraela i buduće Države Palestine."

EU je u četvrtak zbog Trumpove odluke upozorio na mogućnost povratka "u još mračnija vremena od onih u kojima danas živimo."

Zeman (73) će se u siječnju kandidirati za drugi mandat.

Kopirati
Drag cursor here to close