Ima i dokaza

Simpatizer Rusije optužen za špijunažu

Malinov je pušten na slobodu uz garanciju od 25 tisuća eura i zabranjen mu je izlazak iz zemlje, javila je bugarska novinska agencija BTA.
Vijesti / Svijet | 11. 09. 2019. u 12:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući rusofilnog Nacionalnog pokreta Nikolaj Malinov optužen je za špijunažu, a Državna agencija za nacionalnu sigurnost (DANS) uvela je desetogodišnju zabranu umirovljenom ruskom obavještajnom generalu Leonidu Rešetnikovu ulazak u Bugarsku, navodi se u priopćenju državnog tužitelja Sotira Cacrova.

Malinov je pušten na slobodu uz garanciju od 25 tisuća eura i zabranjen mu je izlazak iz zemlje, javila je bugarska novinska agencija BTA.

Cacarov je precizirao da su tužitelji prikupili dokaze o tome da se Malinov navodno stavio u službu dvije strane organizacije sa sjedištem u Ruskoj Federaciji: Društvo dvoglavih orlova i Ruski institut za Strateške studije (RISS).

Prema riječima zamjenika generalnog tužitelja Ivana Geševa, Malinov je radio u korist dviju organizacija skoro devet godina, a samo se tijekom posljednje tri godine sastao s tadašnjim direktorom RISS-a Leonidom Rešetnikovom i s ruskim biznismenom Konstantinom Malofeevom.

Pretrage provedene posljednjih dana otkrile su niz dokumenata koji pokazuju kako je Malinov obavljao zadatke za koje je bio plaćen. Malinov je dobio novac za pružanje informacija o političkoj situaciji u Bugarskoj i na Balkanu, za organiziranje relevantnih događaja i za osnivanje političke stranke koja bi se borila za unapređenje bugarskog geopolitičkog interesa.

Tijekom pretresa, istražitelji su pronašli zapis, koji je Malinov napisao na ruskom, opisujući potrebu geostrateške preorijentacije Bugarske na Rusiju i mjere koje moraju biti poduzete kako bi se to postiglo.

Dokument dalje kaže da bi se geopolitička preusmjeravanje Bugarske trebalo temeljiti na pravoslavlju, slavenskoj kulturi i tradiciji. Napori su se trebali fokusirati na pet glavnih područja: aktivnost nevladinog sektora, dizajn i hosting web stranica, uspostavljanje vlastitog TV kanala, osnivanje analitičkog centra i osnivanje političke stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close