Težak proces integracije

Čelnici EU podijeljeni oko migrantskih kvota

Predstavnici zemalja EU tvrde da nemaju sve što im je potrebno kako bi integrirali ljude iz nekršćanskih zemalja koji ionako žele živjeti u bogatijim EU zemljama.
Vijesti / Svijet | 14. 12. 2017. u 16:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnici zemalja Europske unije uoči summita u Bruxellesu duboko su podijeljeni oko plana razmještanja migranata po sustavu kvota.

Donald Tusk, predsjedavajući tog summita, isprovocirao je jednog europskog povjerenika i neke druge dužnosnike nazvavši obavezne kvote "neefikasnim" rekavši da su izvor neslaganja, izvještava BBC.

Čini se da program summita, koji je Tusk, bivši poljski premijer, poslao čelnicima, podržava primjedbe ovih zemalja koje tvrde da nemaju sve što im je potrebno kako bi integrirali ljude iz nekršćanskih zemalja koji ionako žele živjeti u bogatijim EU zemljama.



''Pitanje obaveznih kvota se pokazalo kao izvor dubokih neslaganja i taj pristup je dobio nesrazmjernu pažnju u svjetlu svojih učinaka na terenu. U tom smislu se pokazalo da je neefikasan'', navedeno je u programu.

Dimitris Avrampopolous, čelnik za migracije u Europskoj komisiji, Tuskov stav je nazvao "neprihvatljivim" i "neeuropskim".

Europska komisija je osmislila plan razmještanja 160.000 izbjeglica, Sirijaca i Eritrejaca, iz Italije i Grčke u druge zemlje EU. Međutim, do sada je preseljeno samo oko 32.000 izbjeglica.

Poljska i tri njena susjeda u srednjoj Europi odbacuju tu azilantsku politiku EU.

Europska komisija je podnijela tužbe protiv Poljske, Mađarske i Češke pred Europskim sudom pravde zbog odbijanja da prime tražitelje azila po sustavu kvota.

Slovačka je četvrti član Višegradske grupe, koja se kolektivno protivi kvotama.

Kopirati
Drag cursor here to close