Ispaljeno110 projektila

Čelnici američke vojske - U zračnim udarima izbjegnuti ruski vojni ciljevi

Izgleda da si ti udari bili znatno dalje od lokacija na kojima se nalazi rusko vojno osoblje ili oprema.
Vijesti / Svijet | 14. 04. 2018. u 11:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FOTO: AFP / 

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa jasno je poručila da smatra Moskvu suučesnikom u posljednjem sumnjivom napadu kemijskim oružjem u Siriji, ali planeri Pentagona pokušali su da izbjegnu ruske vojne ciljeve u posljednjim zračnim udarima po Siriji.

Kako je izjavio general John Dunford, načelnik Združenog stožera američke vojske, u udarima su pogođene tri mete povezane s programom kemijskog oružja sirijskog predsjednika Bashar al-Assada - naučnoistraživački centar u blizini Damaska, magacin naoružanja zapadno od Homsa i treća lokacija koja uključuje komandni položaj i objekt za skladištenje vojne opreme u istoj regiji.

Udari dalje od ruskih lokacija

Izgleda da si ti udari bili znatno dalje od lokacija na kojima se nalazi rusko vojno osoblje ili oprema.

''Kada je riječ o ruskim brigama, mi smo odredili te mete kako bismo izbjegli rizik uvlačenja ruskih snaga u sukob'', izjavio je Dunford.

I Dunford i američki ministar obrane Jim Mattis istaknuli da zračni udari nemaju za cilj uvući Ameriku dublje u sirijski rat.

''Večerašnji udari po njihovim metama očigledno imaju za cilj degradirati sposobnost sirijske vojne mašinerije da stvori kemijsko oružje i da unazade taj program'', izjavio je Mattis.

Amrika nije koordinirala planove s Rusima

''Nije bilo nikakvih pokušaja da se proširi taj set ciljeva'' kazao je.

Dunford je naglasio da američka vojska nije koordinirala nikakve planove s Rusima uoči sinoćnjih zračnih udara, ali je kazao da postoji dugotrajni "dekonfliktni stav" kako bi se poručilo Moskvi da ima regija u kojima Amerikanci, Francuzi i Britanci provode operacije, prenosi AFP.

Zapadni saveznici ispalili 110 projektila

U priopćenju sirijske vojske objavljenom u subotu navodi se da su američke, britanske i francuske snage ispalile 110 projektila ijekom zajed
ničkog napada na Damask i njegovu okolinu.

''Naša protuzračna obrana praktično je oborila većinu njih - izjavio je  general Ali Mayhoub'', koji je pročitao vojno priopćenje na sirijskoj državnoj TV.

Tvrdi da su projektili pogodili znanstvenoistraživački centar u Barzehu u blizini Damaska, oštetivši zgradu centra. U Homsu je jedan projektil ranio troje ljudi, kazao je.

''Napadi neće odvratiti sirijsku vojsku od njenog rata u iskorjenjivanju terorizma s naše teritorije'', izjavio je Mayhoub.


Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova ranije jepriopćilo da se napad podudara s dolaskom istražnog tima međunarodne organizacije za nadzor kemijskog oružja OPCW kako bi istražio lokaciju navodnog kemijskog napada u gradu Douma, i "imao je za cilj omesti njen rad".

OPCW je priopćio da će njegovi eksperti obići Doumu u subotu, prenosi Associated Press.

SAD nisu koristile bazu Incirlik u napadu na Siriju

Američke snage nisu koristile zrakoplovnu bazu Incirlik za pokretanje zračnih udara po Siriji u subotu, izjavio je zamjenik turskog premijera.

''Okončanje oružanih sukoba i nalaženje političkog rješenja je obvezno u Siriji'', navodi zamjenik premijera Bekir Bozdag u izjavi postavljenoj na Twitteru, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close