Poštovati zakon!

CCI: Kršenje zakona o ravnopravnosti je uobičajeno, ali neprihvatljivo!

Pri formiranju vlada, stranke i parlamenti moraju poštovati zakon o ravnopravnosti spolova
Vijesti / Svijet | 11. 12. 2018. u 13:59 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema prvim, neslužbenim, informacijama o sastavima budućih vlada (tamo gdje su se, konstituiranjem skupština, uopće stekli uvjeti za takvu vrstu razgovora), političke stranke koje sudjeluju u tim razgovorima, ne vode računa o rodnoj ravnopravnosti, piše CCI.

Centri civilnihinicijativa upozoravaju da kršenje Zakona o ravnopravnosti polova u BiH jeste uobičajeno, ali nije prihvatljivo. I zbog toga što se radi o diskriminaciji i zbog toga što se radi o jednom od udara na pravnu državu, od strane onih koji bi trebali da je grade i štite. Vlast u BiH, dakle, na svim nivoima, krši zakone i ključni je generator diskriminacije, navode u priopćenju.

''Niti jedna od 13 vlada, od županijskog, preko entitetskog, do državnog nivoa, u prethodnom mandatu (dakle, vlade koje su još uvijek aktivne, u “tehničkom mandatu”), nije ispoštovala ovaj zakon, a dvije – vlade ZDK i HNŽ – čak, u svom sastavu, nisu imale nijednu ženu.

A, podsjetimo, Zakon propisuje da postotak zastupljenosti manje zastupljenog pola u vladama u BiH ne smije biti ispod 40 posto. I da se sve ostalo smatra diskriminacijom, čije se otklanjanje (i promocija rodne ravnopravnosti), ovim zakonom, nalaže'', navode u priopćenju.

Centri civilnih inicijativa zahtjevaju dosljedno poštovanje Zakona i iskorjenjivanje diskriminacije, u svim njenim oblicima, iz bh. društva, uključujući i diskriminaciju na spolnoj osnovi.

I bez obzira na potrebu da se vlast što prije uspostavi, CCI zahtjeva od izaslanika da odbiju glasovati o imenovanju vlada, koje svojim sastavom krše zakone, uključujući i Zakon o ravnopravnosti spolova.

S druge strane, kako pišu, državnom parlamentu preporučuju da što prije usvoji izmjene i dopune Zakona o ravnopravnost spolova, kojim bi bile uvedene jasne sankcije, za pojedince i institucije koje krše Zakon.

Kopirati
Drag cursor here to close