Službeni početak

Bugarska i Grčka grade plinovod za plin iz Azerbejdžana

IGB će omogućiti Bugarskoj da dobije prirodni plin iz Azerbejdžana preko Trans-jadranskog gasovoda i ukapljeni prirodni plin iz SAD-a, Katara, Alžira, Izraela i/ili Egipta preko budućeg terminala u Aleksandrupolisu u Grčkoj.
Vijesti / Svijet | 23. 05. 2019. u 12:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bugarski premijer Bojko Borisov i njegov grčki kolega Alexis Tsipras u srijedu su službeno proglasili početak gradnje plinskog interkonektora Grčka-Bugarska (IGB) u blizini Kirkova, na bugarskoj strani granice.

Borissov je rekao da je IGB projekt od strateške važnosti, ne samo za te dvije zemlje, već i za zapadni Balkan i cijelu Europu. On je rekao da će budući plinovod dovesti do stvarne diverzifikacije izvora prirodnogplina i pravaca opskrbe, javlja BTA.

IGB će omogućiti Bugarskoj da dobije prirodni plin iz Azerbejdžana preko Trans-jadranskog plinovoda i ukapljeni prirodni plin iz SAD-a, Katara, Alžira, Izraela i/ili Egipta preko budućeg terminala u Aleksandrupolisu u Grčkoj.

IGB će biti dužine 182 km, uključujući i 150 km na bugarskoj teritoriji. Naftovod će krenuti od Komotina u sjeveroistočnoj Grčkoj i povezat će se s bugarskom mrežom za transport plina u Staroj Zagori. Imat će kapacitet od tri do pet milijardi kubnih metara plina godišnje, a projekt je vrijedan 220 milijuna eura.

Dvojica premijera istaknuli su ključnu važnost IGB-a u kontekstu zajedničkih balkanskih projekata, uključujući izgradnju putova, željeznica, luka i digitalne infrastrukture, koji su ključni za regionalnu povezanost i stabilnost.

Po Tsiprasovim riječima, veliki dio opskrbljivanja prirodnim plinom preko IGB-a će doći iz Azerbejdžana preko Trans-jadranskog plinovoda.

''Ovaj projekt može se nastaviti prema Srbiji i Rumunjskoj'', dodao je on, ističući mogućnosti za povezivanje između Balkana i istočnog Mediterana.

Vertikalni koridor će postati dio mreže za transport energije koja će Balkan pretvoriti u jedinstveni energetski čvor, rekao je on.

Kopirati
Drag cursor here to close