Što se to događa?

Brzo širenje korona virusa: Duplo veći broj zaraženih u Španjolskoj, tri nova slučaja i u Rusiji

U jednom danu udvostručen je broj preminulih i zaraženih u glavnom španjolskom gradu.
Vijesti / Svijet | 09. 03. 2020. u 16:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednja 24 sata broj preminulih od posljedice korona virusa u Madridu povećan je sa osam na 16, a zaraženih sa 202 na 469, javlja Anadolija.

U jednom danu udvostručen je broj preminulih i zaraženih u glavnom španjolskom gradu.

Dok su mnoge kompanije u Madridu dale dozvolu svojim uposlenicima da rade od kuće, objavljeno je da je korona virus otkriven i kod osobe koja radi u sjedištu telefonske kompanije Orange u Madridu.

Španjolski mediji navode da se "u zemlji postupno javlja panika kod građana koji se žale da nisu pravilno informirani u vezi sa virusom". Lokalni mediji objavili su i da su znatno smanjene zalihe maski i higijenskih gelova u apotekama.

Broj zaraženih u Španjolskoj prešao je 1.000.

Premijer Španjolske Pedro Sanchez pozvao je na "jedinstvo i smirenje", pojasnivši da će što prije provesti "plan za reagiranje u vanrednim situacijama" protiv korona virusa.

Zamjenica premijera Carmen Calvo navela je da će korona virus imati negativne efekte na ekonomiju zemlje, te naglasila da turistički sektor ima važan udio u bruto nacionalnom proizvodu države.

Madridska burza, koja je u prošlom tjednu bila u padu, u ponedjeljak je zabilježila pad od sedam posto.

Baskijska regija na sjeveru, gdje je nakon Madrida zabilježen najveći broj zaraženih osoba - 146, najavila je nove mjere bez čekanja na vladu.

Baskijska autonomna vlada odlučila je da sve vrtiće, škole, institute i univerzitete u Vitoriji zatvori na 15 dana.

U Barceloni, gdje su tri člana gradskog vijeća bili u karanteni u svojim domovima, odlučeno je da privremeno zatvore vrtiće zbog epidemije korona virusa.

Prema službenim podacima do sada objavljenim u Europi, nakon Italije (366), najveća smrtnost od posljedica korona virusa zabilježena je u Španjolskoj.

Istovremeno, broj zaraženih osoba korona virusom u Rusiji u jednom danu je porastao sa 17 na 20.

Iz Centra za kontrolu i prevenciju koronarne infekcije navedeno je da su u Moskvi registrirana tri slučaja korona virusa.

Potvrdili su da su zaražene osobe u posljednja dva tjedna putovale u Italiju.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 80 zemalja širom svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je veoma visoko stanje globalne opasnosti, a bolest je službeno nazvana COVID-19.

Potencijalno smrtonosnim korona virusom u svijetu je zaraženo 110.090 osoba. U posljednjem izvještaju se navodi da je od posljedica zaraze korona virusom u svijetu preminula 3.831 osoba, a da su izliječene 62.302 osobe.

 

Kopirati
Drag cursor here to close