Završen summit lidera EU

Bruxelles očekuje da britanski parlament što prije izglasa Sporazum o Brexitu

Šefica Europske komisije Von der Leyen je također kazala da je Johsonu čestitala na izbornoj pobjedi u Velikoj Britaniji i da mu je kazala da je ostalo malo vremena, a mnogo posla u procesu Brexita.
Vijesti / Svijet | 13. 12. 2019. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izjavio je da od novog saziva britanskog parlamenta očekuje da u najkraćem roku izglasa Sporazum o Brexitu, javlja Anadolu Agency (AA).

Michel se u Bruxellesu u društvu šefice Europske komisije Ursule von der Leyen obratio novinarima po završetku summita lidera Europske unije.

On je kazao da je britanskom premijeru Borisu Johnsonu čestitao na jučerašnjoj velikoj pobjedi Konzervativne partije na prijevremenim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji.

“To je jasna pobjeda i od britanskog parlamenta očekujemo da što prije izglasa Sporazum o Brexitu. Bruxelles je spreman za narednu fazu i želimo i u budućnosti razvijati jake strateške odnose s Velikom Britanijom“, kazao je Michel.

On je kazao da je tokom samita u Bruxellesu razgovarano i o ekonomskoj situaciji u Eurozoni. Dodao je da je postignut napredak u pregovorima o revidiranju Mehanizma stabilnosti Evrope (ESM).

Jedna od tema summita bio je i plan jačanja pozicije europske valute na međunarodnom tržištu.

Šefica Europske komisije Von der Leyen je također kazala da je Johsonu čestitala na izbornoj pobjedi u Velikoj Britaniji i da mu je kazala da je ostalo malo vremena, a mnogo posla u procesu Brexita.

Ističući da su i Bruxelles i London pred velikim izazovima, Von der Leyen je kazala da je neophodno nastaviti dobru suradnju.

“Europi treba još jači euro kao valuta. Mi smo najveće tržište i najveći smo investitori, ali u tom kontekstu imamo nedostataka“, kazala je Von der Leyen.

Usporedno s tim, po završetku summita u Bruxellesu objavljena je i zajednička izjava u kojoj lideri članica Europske unije poručuju da su za sporazumni izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

Lideri EU-a traže od Europske komisije da počne raditi na pripremama budućih odnosa s Velikom Britanijom.

U izjavi se također navodi da će Michel Barnier i dalje obnašati funkciju glavnog pregovarača Europske unije za Brexit.

Kopirati
Drag cursor here to close