U zadnjih 50 godina

Broj ubijenih zbog desnog radikalizma u zapadnim zemljama narastao za 250 posto

„Ta razina sad je najviša u proteklih 50 godina“, objavio je IEP, a prenosi agencija France Presse.
Vijesti / Svijet | 25. 11. 2020. u 11:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je broj ubijenih zbog desnog radikalizma u Sjevernoj Americi, zapadnoj Europi i Oceaniji narastao 250 posto u odnosu na 2014., broj poginulih u terorističkim napadima u svijetu 2019. pao je petu godinu zaredom, objavio je think-tank u srijedu.  

Broj poginulih u terorističkim napadima 2019. je iznosio 13.826, što je pad za 15 posto u odnosu na prošlu godinu i peta godina zaredom da taj broj pada od 2014. godine, objavio je Institut za ekonomiju i mir (IEP) u svom globalnom indeksu terorizma.

IEP upozorava kako je broj ubijenih zbog desnog radikalizma u Sjevernoj Americi, zapadnoj Europi i na Oceaniji narastao 250 posto u odnosu na 2014. godinu. Prošle godine bilo je 89 poginulih u takvim slučajevima.

„Ta razina sad je najviša u proteklih 50 godina“, objavio je IEP, a prenosi agencija France Presse.

Institut naglašava da su sukobi i dalje glavni uzrok terorizma jer je više od 96 posto napada 2019. izvedeno u državama gdje traju rat ili nasilni sukobi.

Najveći pad broja ubijenih dogodio se u Afganistanu i Nigeriji, no one ostaju „jedine dvije države gdje je broj ubijenih viši od tisuću“, javlja hina.

Usprkos padu broja žrtava terorizma na globalnoj razini, „on je i dalje značajna i ozbiljna prijetnja u mnogim državama“, a situacija se pogoršava u Burkini Faso, Šri Lanki, Mozambiku, Maliju i Nigeru.

Drugu godinu zaredom najpogođenija regija je južna Azija.

„Ulaskom u novo desetljeće vidimo nove prijetnje terorizma. Najveći primjeri su rast krajnje desnice na zapadu i pogoršanja u Sahelu“, rekao je Steve Killelea, izvršni direktor IEP-a.

Talibani su 2019. i dalje bili „najsmrtonosnija teroristička skupina“, a Islamska država i dalje pada iako su joj podružnice još uvijek aktivne, posebno u subsaharskoj Africi.

IEP zaključuje kako će koronavirus i posljedični ekonomski pad „vjerojatno povećati političku nestabilnost i nasilje“.

Kopirati
Drag cursor here to close