Prioriteti vanjske politike

Brnabić: Srbija je spremna za brže otvaranje poglavlja s EU

Brnabić je kazala kako se regionalna suradnja i jačanje odnosa sa susjedima nalaze među vanjskopolitičkim prioritetima Srbije.
Vijesti / Svijet | 31. 01. 2018. u 16:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić rekla je u današnjem razgovoru s predsjednikom Europskog parlamenta Antoniom Tajanijem kako očekuje da će objavljivanje Strategije proširenja Europske komisije početkom veljače u Strasbourgu biti ohrabrujuća poruka za Srbiju i njene građane i jasan signal da europske zemlje Srbiju smatraju budućim ravnopravnim članom Unije.

Brnabić je ukazala na to da je Srbija spremna za brže otvaranje poglavlja, imajući u vidu da je Vlada u proteklom razdoblju posvećeno radila na reformskim procesima u državi. 

Istaknula je da krajnji cilj reformi koje Vlada Srbije provodi nije samo punopravno članstvo u Europskoj uniji, nego su one i mehanizam unutarnjeg razvoja društva, objavljeno je na službenim internetskim stranicama Vlade Srbije.

Na sastanku je istaknuto kako je za daljnji napredak neophodno usmjeriti sve napore na rješavanje pitanja oko najvažnijih poglavlja - 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava i nastaviti reformu pravosuđa. 

Brnabić je kazala kako se regionalna suradnja i jačanje odnosa sa susjedima nalaze među vanjskopolitičkim prioritetima Srbije, navodeći spremnost Srbije za rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja dijalogom i suradnjom kroz regionalne inicijative. 

Premijerka Srbije je podsjetila na to da ohrabruje i najava Bugarske da će tijekom svog predsjedavanja Vijeću Europske unije staviti naglasak na bolje povezivanje zapadnog Balkana s Unijom i davanje jasnije perspektive članstva cjelokupnoj regiji. 

Tajani je naveo da Europska unija podržava nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa s Prištinom, kao jedinom sigurnom putu ka stabilnosti čitave regije.

U razgovoru je postignuta suglasnost o tome da je važno zajednički raditi na unapređenju institucionalne suradnje Srbije i Europskog parlamenta.

Kopirati
Drag cursor here to close