Beograd - Priština

Brnabić: Postoje crvene linije preko kojih Beograd neće prijeći

Brnabić je rekla da je jučer usvojena platforma posljednji u nizu poteza Prištine koji nedvosmisleno ukazuje da tamošnji politički lideri rade sve da bi opstruirali postizanje dogovora Srba i Albanaca.
Vijesti / Svijet | 08. 03. 2019. u 19:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerka Srbije Ana Brnabić istaknula je u razgovoru s američkim podtajnikom za politička pitanja Davidom Haleom da je Beograd uvijek opredijeljen za mir i dijalog, ali Priština i svi partneri moraju znati da postoje crvene linije preko kojih nikada neće prijeći.

Brnabić je rekla da je jučer usvojena platforma posljednji u nizu poteza Prištine koji nedvosmisleno ukazuje da tamošnji politički lideri rade sve da bi opstruirali postizanje dogovora Srba i Albanaca, prenosi Srna.

Ona je navela da se racionalno ponašanje Beograda ne smije tumačiti kao slabost, nego kao posvećenost pronalaženju kompromisa, priopćeno je iz Vlade Srbije.

"Neprovođenje Bruxelleskog sporazuma, uvođenje nameta od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH, formiranje vojske Kosova i usvajanje platforme potezi su koji imaju isti cilj, a to je prekid dijaloga Beograda i Prištine i radikalizacija odnosa", rekla je Brnabić.

Dodala je kako je Beograd kroz odgovornu politiku pokazao da je čvrsto pri stavu da je dijalog jedini instrument za postizanje kompromisnog rješenja i dugoročne normalizacije odnosa Srba i Albanaca.

Hale je prenio da će SAD nastaviti da inzistiraju na ukidanju nameta koje je Priština uvela na robu iz Srbije, kako bi se otvorio put za nastavak dijaloga i normalizaciju odnosa.

On je zahvalio Beogradu zato što nije poduzeo recipročne mjere i prenio da se SAD nadaju da će sporazum Srba i Albanaca biti postignut, kako bi se osigurala stabilnost u regiji i omogućio brži ekonomski razvoj.

"Takav dogovor mora biti prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu", istaknuo je Hale, kojem je Brnabić prenijela da Srbija želi dalje unapređenje odnosa sa SAD na svim razinama

 

Kopirati
Drag cursor here to close