Čemu čuđenje?!

Britansku javnost šokirala vijest da im Unicef hrani djecu

Britanska vlada našla se na meti kritika pošto se UNICEF priključio kampanji pomoći u hrani za djecu
Vijesti / Svijet | 17. 12. 2020. u 06:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska vlada našla se na meti kritika pošto se UNICEF priključio kampanji pomoći u hrani za djecu čije su obitelji posebno pogođene pandemijom u Velikoj Britaniji, što je prvi takav slučaj u povijesti UN-ove agencije.

Laburistička stranka, najveća oporbena formacija, ocijenila je "sramotnim" da se oko 1800 obitelji u teškoćama tijekom božićnih blagdana dijelom prehranjuju zahvaljujući financijskoj pomoći UN-ova Dječjeg fonda, prenosi HINA.

"Među najbogatijim smo zemljama svijeta", rekla je dopredsjednica Laburističke stranke Angela Rayner.

"Nije trebalo doći do ovoga", dodala je. "Naša djeca ne smiju ovisiti o dobrotvornim organizacijama koje obično djeluju u ratnim područjima i nakon prirodnih katastrofa".

Vlada konzervativnog premijera već se našla na meti kritika kada nije htjela osigurati besplatne obroke za najsiromašniju djecu tijekom školskih praznika u jeku pandemije, ali je zatim popustila pod pritiskom kampanje koju je vodila nogometna zvijezda Marcus Rashford.

Financijska pomoć UNICEF-a u iznosu od 27.700 eura dodijeljena je organizacijama koje pomažu obiteljima u četvrti Southwarku, na jugu Londona.

HINA piše kako će ove obitelji dobiti ukupno 18.000 zajutraka koji će se podijeliti preko škola tijekom dva tjedna praznika za Božić i Novu godinu. Tijekom praznika u veljači podijelit će se 6750 zajutraka.

UNICEF, osnovan nakon Drugog svjetskog rata, ističe da je pandemija novog koronavirusa najgora kriza nakon rata koja pogađa djecu.

"Ovo je UNICEF-ova prva hitna intervencija u Velikoj Britaniji čija je zadaća boriti se s neviđenim posljedicama krize novog koronavirusa i doprijeti do obitelji kojima je pomoć najpotrebnija", rekla je Anna Kettley, direktorica programa za tu zemlju.

"Naposljetku, potrebno je dugoročnije rješenje kako bismo se uhvatili ukoštac s uzrocima prehrambenog siromaštva kako nijedno dijete ne bi trpjelo glad", dodala je.

Glasnogovornik Borisa Johnsona stao je u obranu rada vlade istaknuvši da su poduzete "znatne mjere (...) kako djeca ne bi bila gladna tijekom pandemije".

Kopirati
Drag cursor here to close