Smjer nejasan

Britanski zastupnici odbacili sva četiri prijedloga za Brexit

Nakon burne nedjelje tijekom koje su zakonodavci već treći put odbacili strategiju premijerke razlaza s Europskom unijom, uprkos njenoj ponudi da će odstupiti, budući smjer Brexita ostaje nejasan
Vijesti / Svijet | 02. 04. 2019. u 08:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski zastupnici u ponedjeljak nisu donijeli nikakvu odluku, točnije, nisu uspjeli osigurati većinu ni za jedan od četiri prijedloga za izlazak iz krize u vezi s Brexitom. 

Nakon burne nedjelje tijekom koje su zakonodavci već treći put odbacili strategiju premijerke razlaza s Europskom unijom, uprkos njenoj ponudi da će odstupiti, budući smjer Brexita ostaje nejasan, prenosi agencija Reuters. 

Zastupnici su, naime, odbacili sve četiri opcije, među kojima su ostanak u carinskoj uniji s EU i novi referendum o članstvu Britanije u Uniji. 

Zastupnici iz Laburističke partije pozvani su prije glasanja da podrže plan o odnosu Velike Britanije s EU poput onog koji ima Norveška. 

Prema prijedlogu zajedničkog tržišta, inače, Velika Britanija bi napustila EU, ali bi zadržala slobodu kretanja i davala doprinose u proračun EU. 

Lider Laburista Jeremy Corbyn zamolio je u pismu zastupnike da podrže taj predlog, kao i prijedlog za carinsku uniju, a od stranke je takođe zatraženo da podrži prijedlog kojim se poziva na potvrdni referendum o bilo kojem dogovoru koji je Parlament usvojio. 

Konzervativni zastupnici dobili su slobodu da glasaju kako žele, što znači da im lideri stranaka nisu rekli na koji način trebaju glasati, ali je vladi rečeno da se "uzdrži". 

Tijekom debate, 11 aktivista za klimatske promjene organiziralo je prosvjed na javnoj galeriji tako što su se skinuli i otkrili slogane naslikane na svojim tijelima. Na leđima su demonstranti ispisali "klimatska pravda odmah", prosvjedujući protiv klimatskih promjena. 

Policija je priopćila da je 12 osoba uhićeno zbog neprimjerenog ponašanja na javnom mjestu. Britanska vlada priopćila je da će nastaviti da podržava sporazum o Brexitu britanske premijerke Therese May. 

Tajnik za Brexit Steven Barclay izjavio je da je sporazum Therese May jedini put napred u svjetlu nemogućnosti Parlamenta da nađe jasnu većinu za alternativni aranžman, prenosi Reuters ističući da je sporazum do sada tri puta odbijan u parlamentu. 

Po riječima Barclaya, početna pozicija poziva Britaniju da napusti Europsku uniju za 11 dana i da, ukoliko se parlament složi sa sporazumom o povlačenju "možda biti moguće" da Velika Britanija napusti EU bez sudjelovanja na europskim izborima krajem svibnja. 

On je najavio da će se britanska vlada sastati u utorak kako bi razmotrila sve opcije. Napuštanje EU na referendumu 2016. izglasalo je 52 posto birača, a protiv je bilo 48 posto. 

Sporazum koji je sklopila s EU-om tri puta nije prošao u parlamentu, zbog čega je Brexit odgođen barem do 12. travnja, a neki su pozvali i na odustajanje, prenosi Al Jazeera Balkans.  

Kopirati
Drag cursor here to close