Apel

Britanski političari žele da se Assange izruči Švedskoj, a ne Americi

Zastupnici ističu da bio ta gesta uputila "snažnu poruku da je prioritet Britanije borba protiv seksualnog nasilja i da je London ozbiljan po pitanju takvih optužbi".
Vijesti / Svijet | 13. 04. 2019. u 11:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 70 britanskih zastupnika potpisalo je peticiju kojom apelira na ministra unutarnjih poslova Sajida Javida i ministra unutarnjih poslova u sjenci Diane Abott da Juliana Assangea izruče Švedskoj, ukoliko to ova zemlja zatraži, a ne SAD.

Zastupnici ističu da bio ta gesta uputila "snažnu poruku da je prioritet Britanije borba protiv seksualnog nasilja i da je London ozbiljan po pitanju takvih optužbi".

"Mi, naravno, ne pretpostavljamo krivnju, ali smatramo da je potreban sudski proces i da oštećena strana u Švedskoj treba dočekati pravdu", navodi se u pismu.

Zastupnici, također, ističu da je nekoliko optužbi za silovanje protiv Assangea odbačeno zbog zastarjelosti slučaja i da jedini preostali slučaj zastarijeva u kolovozu 2020. godine, prenosi Sputnjik.

Julian Assange, osnivač Wikileaksa, uhićen je 11. travnja u Ambasadi Ekvadora u Londonu u kojoj se krio posljednjih sedam godina.

On je pred britanskim sudom proglašen krivim za kršenje uvjeta kaucije 2012. godine, a sud će presudu donijeti na drugom saslušanju 2. svibnja.

SAD su zatražile izručenje Assangea, kojeg je Washington optužio za zavjeru s ciljem da ostvari pristup povjerljivom računaru administracije SAD zajedno sa bivšim američkim vojnim obavještajnim analitičarom Chelseajem Manningom 2010. godine, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close