Moguće je

Britanski parlament vjerojatno će razmotriti drugi referendum o Brexitu

Vijesti / Svijet | 12. 04. 2019. u 15:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski ministar financija Philip Hammond izjavio je u petak kako će ideja o drugom referendumu o Brexitu u određenom momentu biti ponuđena u parlamentu, iako se vlada još protivi bilo kakvom novom plebiscitu. 

Hammond je također kazao da bi bilo neracionalno održati novi referendum prije 31. listopada kada Britanija treba napustiti Europsku uniju. 

To je prijedlog koji bi mogao, i svi dokazi ukazuju na to, biti podnesen parlamentu u određenom momentu, izjavio je Hammond novinarima u Washingtonu gdje nazoči sastancima Međunarodnog monetarnog fonda. 

Ideja novog referenduma među nekoliko je britanskih alternativa sporazumu premijerke Therese May podnesenom zastupnicima na glasovanje u prošlom mjesecu, ali koji nije uspio dobiti podršku većine. 

Hammond je izjavio da se britanska vlada drži protivljenja svakom novom referendumu.  

''Pozicija vlade nije se promijenila. Vlada se protivi referendumu, i stoga ga neće podržati'', kazao je. 

Brojni zastupnici u opozicijskoj Laburističkoj stranci, ipak, vrše pritisak na svog čelnika Jeremy Corbyna da u svoje zahtjeve uvrsti novi referendum u njegovim razgovorima s vladom o tome kako da se probije blokada Brexita u parlamentu. 

Hammond je također kazao kako očekuje da će vlada i Laburisti postići sporazum u sljedećih nekoliko mjeseci. 

Dodao je da će biti potrebno najmanje šest mjeseci za organiziranje novog referenduma, što znači da bi nedostajalo vremena u okviru novog roka za Brexit od 31. listopada koji su Britaniji odredili čelnici EU u ovom tjednu, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close