Velikom većinom glasova

Britanski parlament izglasao odgodu Brexita

Theresa May je izjavila da bi Brexit mogao biti odgođen na tri mjeseca, do 30. lipnja, ako zastupnici podrže njezin sporazum idućeg tjedna.
Vijesti / Svijet | 14. 03. 2019. u 21:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski parlament izglasao je odgodu Brexita - 412 zastupnika glasalo je za odgodu dok ih je 202 bilo protiv. To znači da Ujedinjeno Kraljevstvo neće izići iz Europske unije 29. ožujka kao što je ranije planirano.

Theresa May je izjavila da bi Brexit mogao biti odgođen na tri mjeseca, do 30. lipnja, ako zastupnici podrže njezin sporazum idućeg tjedna, javlja BBC.

Ako ponovno odbace njezin sporazum, May kaže kako će tražiti dulju odgodu - ali svako odlaganje mora biti dogovoreno sa 27 zemalja članica EU, prenosi HRT.

Zastupnici su ranije odbacili pokušaj da se osigura još jedan referendum o Brexitu - s 334 glasa za i 85 protiv.

Također su odbacili i međustranački plan koji bi omogućio zastupnicima da preuzmu kontrolu nad procesom Brexita kako bi održali niz glasovanja o sljedećim koracima uz malu razliku od dva glasa.

Odmah se oglasila Europska komisija. Poručila je Britaniji da mora opravdati bilo kakav zahtjev o odgodi Brexita i da će prioritet europskih čelnika pri razmatranju hoće li ga odobriti biti izbjegavanje remećenja rada europskih institucija.

- Zahtjev za produljenjem članka 50. zahtijeva jednoglasno prihvaćanje svih 27 članica, rekao je glasnogovornik Europske komisije nakon odluke britanskog parlamenta o odgodi Brexita, govoreći o članku Lisabonskog ugovora o izlasku iz EU-a.

Vijeće, sastavljeno od europskih čelnika, sastat će se idući četvrtak i petak. Nekoliko čelnika već je objavilo da London mora ili napustiti savez prije izbora za Europski parlament u svibnju ili treba održati svoje europske izbore kako bi se izbjeglo bilo kakvo pravno osporavanje legitimnosti novog sastava tog tijela. Neki smatraju i kako se Britancima ne smije dopustiti da ostanu članica ako ne daju jasan plan o tome čemu će služiti produljenje, nakon mjeseci bez pomaka u Londonu oko prihvaćanja sporazuma koji je premijerka Theresa May postigla s Bruxellesom, javlja HRT.

Britanska premijerka doživjela je sinoć novi poraz - parlamentarci su odbili mogućnost da zemlja napusti Europsku uniju bez sporazuma o razdruživanju.

May je parlamentarcima poručila da će EU podržati samo kratku odgodu i to ako zastupnici pristanu na njezin sporazum.

- Bez toga, odgoda bi mogla biti dulja. Moguće je i da će Britanci morati na europske izbore. To ne bi bilo ispravno, ali ovaj dom se mora nositi s posljedicama odluka koje donosi, rekla je May.

Zastoj u Londonu izazvao je frustracije i u Bruxellesu pa europski dužnosnici upozoravaju britanske parlamentarce da neće pristati na odgodu ako ne čuju što oni njome zapravo žele postići.

- Da prolongiramo pregovore. Kako bi napravili što?, zapitao se europski pregovarač Michel Barnier u Europskom parlamentu, čijim je zastupnicima govorio prije glasanja u britanskom parlamentu, javlja HRT.

Samo su dva načina da se napusti EU, sa sporazumom ili bez njega, kazala je glasnogovornica Europske komisije te dodala da je EU spreman za oboje.

Kopirati
Drag cursor here to close