The Telegraph

Britanski mornari umislili da ih Rusi truju novičokom

Riječ je bila o brodovima koji su u sastavu stalne NATO-ove pomorske skupine u Mediteranu i stigla im je obavijest o sumnjivim tipovima u Baru
Vijesti / Svijet | 25. 12. 2018. u 23:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši ruski dvostruki agent Sergej Skripal i njegova kći Julija nervnim otrovom novičokom otrovani su u ožujku ove godine u britanskom Salisburyju. I kako su policija i obavještajne službe Velike Britanije otkrivale o čemu je riječ, kako su za napad novičokom stale sve čvršće sumnjičiti agente ruskog GRU-a, počela je drama na drugom kraju Europe, u Crnoj Gori.

The Telegraph otkriva da su u ožujku britanski vojnici, koji su upravo bili u Crnoj Gori na vojnim vježbama, bili u stanju uzbune zbog opasnosti da se i oni nađu na meti napada novičokom. Prema tajnim dokumentima britanskog ministarstva obrane na koje se poziva The Telegraph, dvadesetak dana od napada novičokom u Salisburyju, u trodnevni posjet luci Bar uplovio je razarač Kraljevske mornarice HMS “Duncan“ D-37, zajedno sa španjolskom fregatom SPS “Vistoria“ F-82, prenosi Express.hr.

Riječ je bila o brodovima koji su tada bili u sastavu stalne NATO-ove pomorske skupine u Mediteranu. “Duncan“ je bio posebno značajan kao zapovjedni brod skupine. Otkako je Crna Gora 2017. primljena u NATO, brodovi saveza redovito posjećuju Bar i tamo provode nekoliko dana kako bi im se posade odmorile, a brodovi pripremili za daljnje
misije. Isto to imao je na rasporedu od 23. do 26. ožujka i razarač “Duncan“.

Sve dok dobro raspoloženje posade nije prekinuo jedan SMS. “U SMS-u koji je tijekom trodnevnog boravka ‘Duncana’ u Baru poslan svima od 280 članova posade pisalo je: Vojni ataše je obavijestio zapovjedništvo broda da je crnogorskim vlastima skrenuta pažnja na *** grupu koja dolazi večeras u ovo područje. Zato se svi članovi posade koji su dobili izlazak u grad, moraju vratiti na brod najkasnije do 18 sati“, objavio je “The Telegraph“.

Na upit „Telegrapha“, iz ministarstva su odgovorili da je doista bila riječ o upozorenju tog dana, te da je posada upozorena na mogući napad ruskih agenata. Iz ministarstva su im odgovorili i to da se sigurnosna situacija po vojne snage britanske vojske diljem svijeta baziraju na „lokalnim procjenama prijetnji i široj geopolitičkoj situaciji“. „Telegraph“ je primijetio da takvo upozorenje nije dobio niti jedan drugi britanski ratni brod tih dana.

Neposredno prije dolaska u Crnu Goru “Duncan“ je predvodio grupu od šest NATO-ovih razarača i fregata u Crnom moru, a gdje ih je, kako se službeno navodilo, tada “provocirala“ ruska vojska. NATO-ovi brodovi bili su u trenutku incidenta u međunarodnim vodama, ali u blizini Krima. U kritičnom trenutku nadletjelo ih je na maloj visini 17 ruskih borbenih aviona. Brodovi zbog toga nisu promijenili smjer plovidbe, svakako nisu ušli u teritorijalne vode oko Krima. Riječ je inače o razaraču specijaliziranom za protuzračnu obranu i zaštitu brodskih skupina od napada iz zraka avionima i raketama.

Kopirati
Drag cursor here to close