Johnsonov plan

Britanske mjere popuštanja zbunile javnost

Plan uključuje postupno otvaranje tvrtki, savjete o izbjegavanju javnog prijevoza i nošenje maski kao i 14- dnevnu karantenu za većinu putnika iz inozemstva.
Vijesti / Svijet | 11. 05. 2020. u 19:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski premijer Boris Johnson u ponedjeljak je iznio plan opreznog vraćanja Ujedinjenog Kraljevstva na posao koji uključuje savjete poput nošenja maski za lice kućne izrade, no njegov pokušaj popuštanja mjera uvedenih zbog širenja Covida-19 izazvao je zbunjenost pa i satirične komentare.

Ujedinjeno Kraljevstvo ima službeno drugi najveći broj umrlih od Covida-19 te je, nakon kritika zbog zakašnjelog uvođenja mjera protiv širenja bolesti, Johnson krajnje oprezan kako ne bi došlo do drugog vala zaraze, prenosi Hina.

- Naš plan mora uzeti u obzir stanje u kojem smo svi zajedno, čineći sve kako bi izbjegli takav ishod, rekao je Johnson u uvodu 51 stranicu dugog plana pod nazivom "Naš plan obnove: Strategija vlade Ujedinjenog Kraljevstva oporavka od Covida-19".

- Vjerojatno će Covid-19 još dugo cirkulirati u populaciji, moguće uzrokujući povremene epidemije, kaže se u planu. "U bliskoj budućnosti se, bez zadržavanja nekih mjera, ne mogu isključiti veliki valovi epidemije".

Plan uključuje postupno otvaranje tvrtki, savjete o izbjegavanju javnog prijevoza i nošenje maski kao i 14- dnevnu karantenu za većinu putnika iz inozemstva.

Nedostaju, primjerice, pojedinosti o tome što poslodavci trebaju činiti kao bi zaštitili radnike. Čelnici Škotske, Walesa i Sjeverne Irske su poručili da ostaju pri sadašnjoj poruci "ostanite-kod-kuće".

Oporbene stranke su rekle da je njegova poruka "budite na oprezu" besmislena jer je riječ o virusu koji je nevidljiv i da su Johnsonove poruke zbunjujuće. Odvjetnici su rekli da neki poslodavci ne razumiju tko bi trebao raditi i kada.

Nakon što je tjednima izbjegavala reći Britancima da nose maske zbog proturječnih znanstvenih ocjena njihove učinkovitosti, vlada je rekla da se maske trebaju nositi u zatvorenim prostorima gdje je nemoguće održavati distancu.

- Pokrivala za lice kućne izrade mogu pomoći smanjenju rizika transmisije u nekim okolnostima, kaže se u planu. "Pokrivala za lice nemaju za cilj pomoći onima koji ih nose nego zaštititi druge od nenamjerne transmisije bolesti ako ste oboljeli i asimptomatični". 

Engleska javna zdravstvena služba je čak objavila upute kako napraviti masku od stare majice sa savjetima kako ih šiti uz napomenu da nije nužno imati šivaću mašinu.

Čelnik oporbene laburističke stranke Keir Starmer je ocijenio da je Johnsonova prezentacija zbunjujuća i da je ostavila niz otvorenih pitanja.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon je rekla da će napraviti samo jednu izmjenu mjera ograničenja kretanja a to je dopuštenje ljudima da više vježbaju vani, prenosi Hina.

Johnsonovo obraćanje naciji izazvalo je i satirične komentare.

Kopirati
Drag cursor here to close