Nada umire posljednja

Britanska vlada se još nada u prodor u razgovorima o Brexitu

May se bori da uvjeri EU da pristane na promjene u aranžmanu oko irske granice kako bi se spriječilo stvaranje takozvane "tvrde granice" između britanske pokrajine Sjeverne Irske i članice EU Irske ukoliko budući trgovinski odnosi ne budu dovoljni.
Vijesti / Svijet | 07. 03. 2019. u 17:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska vlada još se nada da se prodor može ostvariti u razgovorima o Brexitu s Europskom unijom ovoga tjedna uoči ključnog parlamentarnog glasanja o sporazumu premijerke Therese May u sljedećem tjednu, izjavio je u četvrtak ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt. 

Uz samo 22  dana do britanskog napuštanja EU, May tek treba osigurati podršku njenom sporazumu o Brexitu u duboko podijeljenom parlamentu, izazivajući sumnje i dodatnu neizvjesnost oko Brexita, najvećeg preokreta u politici te zemlje u više od 40 godina. 

May se bori da uvjeri EU da pristane na promjene u aranžmanu oko irske granice kako bi se spriječilo stvaranje takozvane "tvrde granice" između britanske pokrajine Sjeverne Irske i članice EU Irske ukoliko budući trgovinski odnosi ne budu dovoljni. 

Razgovori u ovoga tjedna koje je vodio državni tužitelj Geoffrey Cox nisu uspjeli dovesti do sklapanja sporazuma s EU, dok su dužnosnici u Bruxellesu kritizirala prijedloge britanske strane i poručili su Coxu da ih preradi i vrati se s njima u petak. 

Izvor iz britanske vlade izjavio je da je, dok  EU ne pokazuje nikakve znake napretka u razgovorima, malo nade da bi se bilo šta moglo promjeniti tijekom sljedećih 48 sati, izražavajući sumnju da bi May mogla zadobiti podršku svom sporazumu u ključnom glasanju sljedećeg utorka.    

Hunt je, međutim, izjavio da postoji potpuna jasnoća na obje strane kako bi se sporazum mogao usvojiti u parlamentu, i izrazio je nadu u napredak. 

''Sada se vode iscrpne rasprave na obje strane u pokušaju da se pronađe put (za rješenje)'', izjavio je on novinarima nakon što je održao govor u Škotskoj o cyber napadima. 

''Obje strane žele pronaći put kroz ovo i nadamo se uspjehu u ovom vikendu uoči vremena za glasovanje'', kazao je šef britanske diplomatije.  

 Prodor u razgovorima tijekom vikenda dao bi May upravo onoliko vremna koliko joj je potrebno da iznese svoj sporazum pred parlamentom tokom glasovanja za koje se nada da će poništiti njen bolni poraz iz siječnja kada je ogromna većina zastupnika glasovala protiv sporazuma, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close