Nacionalna sigurnost

Britanska vlada neće reći tko ima nuklearne šifre dok je Johnson bolestan

Samo britanski premijer može odobriti nuklearni napad. Takvo naređenje bilo bi preneseno jednoj od britanskih nuklearnih podmornica s posebnim nizom šifri.
Vijesti / Svijet | 07. 04. 2020. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska vlada odbila je reći u utorak tko je odgovoran za nuklearne šifre Ujedinjenog Kraljevstva dok se premijer Boris Johnson nalazi na odjelu intenzivnog liječanja zbog komplikacija uslijed covida-19.

Na pitanje BBC-a je li ministar vanjskih poslova Dominic Raab dobio nuklearne šifre budući da Johnson leži u bolnici, ministar u vladi Michael Gove je rekao: "Postoje dobro razvijeni protokoli koji su uspostavljeni."

"Stvarno ne mogu razgovarati o pitanjima nacionalne sigurnosti", kazao je Gove.

Samo britanski premijer može odobriti nuklearni napad. Takvo naređenje bilo bi preneseno jednoj od britanskih nuklearnih podmornica s posebnim nizom šifri.

Gove je također rekao da će Raab voditi zemlju dok je premijer na intenzivnom liječenju te da neće biti odgađanja odluke o ukidanju strogih mjera izolacije.

"Osoba koja vodi zemlju prema planu koji je zacrtao premijer je Dominic Raab, ministar vanjskih poslova", rekao je Gove za ITV, navodi Hina.

Upitan hoće li biti odgođena odluka o promjeni strogih mjera izolacije, koja bi trebala biti razmotrena u ponedjeljak, Gove je odgovorio da neće biti odgođena te da će biti donesena kolektivno u vladi, a da će konačnu odluku donijeti Raab.

Premijer Boris Johnson proveo je noć na odjelu intenzivnog liječenja londonske bolnice St Thomas' i njegovo je stanje bez promjena, objavili su britanski mediji u utorak ujutro.

Johnsonova osobna borba s koronavirusom uzdrmala je britansku vladu baš u vrijeme kad zemlja, po znanstvenicima, ulazi u možda i najteži tjedan pandemije.

Britanski premijer je 27. ožujka objavio da je zaražen koronavirusom i bio je u samoizolaciji u Downing Streetu do nedjelje kad je prevezen u bolnicu jer simptomi nisu popuštali.

U ponedjeljak navečer premješten je na odjel intenzivne njege jer mu se stanje rapidno pogoršalo.

Izvor iz bolnice kazao je medijima da je Johnson dobio kisik, ali je bio svijesti i nije na respiratoru. To je potvrdio i Gove.

"On nije na respiratoru", kazao je.

"Premijer je dobio kisik i pod budnim je nadzorom", rekao je Gove dodavši da Johnson ima najbolju njegu medicinskog tima u bolnici St. Thomas, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close