Treba se ugledati na Norvešku

Britanska ministrica nabacila 'plan B' uoči ključnog glasanja o dogovoru

"Ako njezin (May) plan ne prođe, sve bi se moglo dogoditi: referendum, 'Norveška plus', bilo koja od tih opcija mogla bi se dogoditi", rekla je u subotu za BBC.
Vijesti / Svijet | 08. 12. 2018. u 17:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

Bliska suradnica britanske premijerke Therese May u subotu je postala prva ministrica kabineta koja je nabacila mogući plan B, ako, kako se očekuje, parlament sljedeći tjedan odbaci njezin plan o izlasku iz Europske unije.

May ustraje na tome da je njezin dogovor, o kojemu se s Europskom unijom pregovaralo tijekom mnogo mjeseci, jedini na pregovaračkom stolu te da je alternativa bolan izlazak bez ikakva dogovora ili možda uopće i bez brexita.

Članovi parlamenta, uključujući i njezinu Konzervativnu stranku, spremni su odbiti njezin dogovor, koji predviđa nastavak bliskih veza s EU, mjera koja bi petu po redu ekonomiju u svijetu mogla gurnuti u još dublju nesigurnost, piše Hina.

Slažući se s May da njezin dogovor predviđa najbolju opciju za izlazak iz EU, ministrica rada Amber Rudd rekla je da norveški tip odnosa s EU također možda nudi izlazak iz trenutna zastoja.

"Ako njezin (May) plan  ne prođe, sve bi se moglo dogoditi: referendum, 'Norveška plus', bilo koja od tih opcija mogla bi se dogoditi", rekla je u subotu za BBC.

Norveška nije članica EU-a, ali je na jedinstvenom tržištu bloka koje dopušta slobodu kretanja robe, kapitala, usluga i ljudi. "Norveška plus predviđa da Velika Britanija također ostane u carinskoj uniji EU-a, u kojoj Norveška nije.

Neki pro-EU zastupnici također su izrazili podršku za drugi referendum o članstvu u EU, ili narodni referendum.

List Times izvijestio je da se u raznim strankama rade planovi da se izglasa nepovjerenje May ako njezin prijedlog ne prođe u utorak.

Ako dogovor o brexitu bude odbijen ministri imaju 21 dan da se izjasne kako dalje. Vlada je ranije kazala da bi Britanija u slučaju da dogovor bude odbijen napustila EU bez sporazuma.

Kopirati
Drag cursor here to close