EU

Britanija pod teretom Brexita

Britanska premijerka odlučna je da sprovede Brexit i prije dogovora o “irskom zaštitnom mehanizmu”.
Vijesti / Svijet | 04. 02. 2019. u 09:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska premijerka Theresa May tražit će u Bruxellesu izmjene sporazuma o izlasku iz Europske Unije nakon što je Parlament usvojio amandman na njen "plan B" kojim se traži da se zaštitni mehanizam za Sjevernu Irsku zamijeni alternativnim aranžmanom, ali europski lideri nisu spremni za nove kompromise, navode svjetski mediji, čije pisanje prenosi Radio Slobodna Europa.

Britanska premijerka odlučna je da sprovede Brexit i prije dogovora o “irskom zaštitnom mehanizmu” (backstop), piše BBC i podsjeća kako su članovi Parlamenta prošli tjedan tražili dodatno vrijeme za nastavak pregovora o izlasku Britanije iz EU, te da su na koncu glasali za “alternativna rješenja” - tražeći garancije prema kojima bi granica između Sjeverne Irske i Republike Irske, europske članice, ostala otvorena i poslije Brexita.

Ali, premijerka May  je insistirala da se datum izlaska, 29.ožujka ne mijenja, napisavši za list Sunday Telegraph da će "isporučiti Brexit na vrijeme", i da će se vratiti u Briuxelles s "novim mandatom, novim idejama i obnovljenom odlučnošću". No, politički komentator BBC-ija, Chris Mason ističe da se EU i dalje javno protivi mijenjanju zaštitnog mehanizma, dodajući kako Velika Britanija zapravo još uvijek nije predložila “alternativu s kojom bi Bruxelles mogao živjeti”.

Slično je izjavio i zamjenik irskog premijera Simon Coveney, koji je u Sunday Timesu napisao: "EU neće ponovno pregovarati o sporazumu o povlačenju i neće biti sporazuma o povlačenju bez zaštitnog mehanizma", te da je “rezervni plan” neophodan radi "osiguranja zaštite Sporazuma na Veliki petak" koji je okončao tridesetogodišnje nasilje u Sjevernoj Irskoj, prenosi BBC.

Iako je May najavila odlazak u Bruxelles  na ponovno pregovaranje o Brexit sporazumu, kako bi tražila podršku za “alternativne aranžmane” za irski zaštitni mehanizam, odgovor Europske unije i dalje je beskompromisan, piše Euronews i dodaje kako je nekoliko lidera Unije jasno stavilo do znanja da se sporazum o povlačenju – koji su ranije potpisali May i vlade ostalih 27 europskih zemalja – ne može ponovo otvoriti.

Euronews podsjeća da bi prema “rezervnom planu”, Velika Britanija ostala u carinskoj uniji s EU ali bez trgovinskog sporazuma, dok bi Sjeverna Irska ostala usklađena s nekim pravilima EU. Euroskeptici pak kažu da se time riskira odvajanje Sjeverne Irske od Britanije i ugrožava nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva od EU.

Euronews navodi nekoliko alternativnih sugestija oko “zaštitnog mehanizma”, među kojima su i one koje je Theresa May navela u svojoj ponudi “za značajnu i pravno obvezujuću promjenu sporazuma o povlačenju”. Naime, nakon što su poslanici glasali za traženje novog dogovora, May  je poručila parlamentarcima da "alternativni aranžmani" mogu uključivati "jednostrani izlazni mehanizam ili vremensko ograničeni ‘rezervni plan'."

“Jednostrani izlazni mehanizam - sprječava Veliku Britaniju da jednostrano napusti “rezervni plan”. Da bi se to postiglo, bilo koja strana bi morala ići u Zajednički savez koji može konsultirati zajedničke institucije UK-Irska. Pristalice Brexita su to uvijek mrzili, jer Velika Britanija nije mogla ostaviti stražu bez odobrenja EU," piše Euronews.

"Drugi aranžman je tzv.’vremenski ograničen rezervni plan’ – za kojeg kritičari sporazuma o povlačenju kažu da bi mogao dovesti do članstva u neograničenoj carinskoj uniji”, navodi Euronews i podsjeća kako je u siječnju poljski ministar vanjskih poslova upravo sugerirao petogodišnje ograničenje za ‘zaštitni mehanizam’.

Euronews piše i da je izvor iz pregovaračkog tima EU izjavio da je teško zamisliti bilo koje alternativno rješenje koje bi moglo dobiti većinu u britanskom parlamentu, ali i da EU također želi izbjeći Brexit bez dogovora, te da mnogi vjeruju da će, unatoč sadašnjem nepomirljivom stavu, Bruxelles ispitati sve opcije za spašavanje sporazuma.

Nedostatak napretka bio je razlog zbog kojih su nerijetki pozivi Londonu da iskoristi svoje pravo i opozove odluku o napuštanju EU od prije dvije godine, što bi Veliku Britaniju ostavilo kao punopravnog člana bloka, piše agencija Reuters.

Njemački ministar vanjskih poslova  Heiko Maas  izjavio je u nedjelju da iako bi želio vidjeti kako Velika Britanija odustaje od plana o napuštanju Evropske unije, takav ishod smatra krajnje nevjerojatnim.

U intervjuu za medijsku grupu Funke, Mas je ponovio stav EU da se sporazum o povlačenju između Bruxellesa  i Londona, koji je britanski Parlament odbacio, ne može ponovno pregovarati. On je dodao da je jedini put Velike Britanije po kojem bi izbjegla takozvani "tvrdi Brexit"- koji bi značio automatski izlaz Londona 29. ožujka, bez prelaznih aranžmana koji bi osigurali kontinuirani protok roba, lijekova i prometnih veza - je da se prihvati postojeći sporazum.

Maas je također odbacio britanske pozive o ponudi alternativnih aranžmana, ističući kako je sporazum koji je postignut nakon dvogodišnjih pregovora s Britanijom već bio kompromis – “posebno u pogledu aranžmana za Sjevernu Irsku", rekao je on. "Ne smije biti ‘teške granice’ s Republikom Irskom ... Ne možemo da riskiramo da se sukob u Sjevernoj Irskoj ponovo rasplamsa", rekao je Mas.

Urednici Observera, sestrinskog nedjeljnog izdanja  Guardiana, u redakcijskom osvrtu smatraju da su protekle dvije i po godine pokazale koliko je britanska politika sveobuhvatno razbijena:

“Referendum, koji je usko podijelio zemlju oko nejasnog pitanja i bez konkretnog prijedloga na stolu, trebao je potaknuti mjerljive rasprave, izgradnju konsenzusa i razmišljanje. Umjesto toga, on je razbio obje glavne stranke i paralizirao parlament.”

List ističe kako je premijerka May  taoc desnog bloka svoje stranke, te da razgovori o Brexitu nisu vođeni nacionalnim interesom, već s ciljem održavanja torijevske desnice sretnom. “To je bila uzaludna strategija: ništa osim dogovora neće zadovoljiti konzervativne tvrdolinijaše, koji su se toliko pomjerili udesno da su uvijeti mirovnog Sporazuma na Veliki petak, koji bi Brexit poštovao, za njih postali prokletstvo”, smatra Guardian ističući kako ni laburisti nisu ništa manje podijeljeni.

“Prešutno dopuštanje maloj grupi laburističkih poslanika da sklope sporazum s premijerkom u zamjenu za gotovinu za svoje izborne jedinice i nejasnu 'garanciju' za radnička prava je naivno i ismijava ideju solidarnosti... Ukoliko laburisti ne iskoriste trenutak, zastupnici će se suočiti s izborom između premijerkinog sporazuma i odlaska bez dogovora, između predaje praznog čeka torijevcima ili katastrofalnog sudara”, piše britanski list.

Obesrver zaključuje da je međunarodna reputacija Velike Britanije nepovratno oštećena, jer “kako će itko vjerovati britanskim pregovaračima nakon što vide da su javno odbacili sve ranije preuzete obaveze iz Bruxellesa.”

List dodaje kako parlamentarna aritmetika isključuje izbore, osim ako ih May sama ne pozove. “Nakon godina u kojima je svijet postao neprijateljskiji i britanska politika sve više paralizirana, jedino je ispravno da glasači dobiju pravo glasa. Drugi referendum ne bi ukazao na veću podijeljenost od nejednakosti koju bi Brexit stvorio”, napisao je Guardian.

Kopirati
Drag cursor here to close