Borba protiv nevidljivog neprijatelja

Britanija planira novim lockdownom spasiti Božić

Britanski premijer, Boris Johnson, razmišlja o novom lockdownu koji bi trajao mjesec dana i vrijedio bi za cijelu zemlju. Nada se da bi s mjerama mogli popustiti prije Božića
Vijesti / Svijet | 31. 10. 2020. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski premijer, Boris Johnson, razmišlja o novom lockdownu koji bi trajao mjesec dana i vrijedio bi za cijelu zemlju. Nada se da bi s mjerama mogli popustiti prije Božića, piše BBC.

Ljudima bi već u ponedjeljak moglo biti naloženo da ostanu doma, a otvorene bi ostale samo škole i fakulteti.

BBC piše i kako imaju dokumente koji pokazuju da bi broj smrtnih slučajeva u Velikoj Britaniji mogao biti višestruko veći nego tijekom prvog vala osim ako ne uvedu daljnje restrikcije.

Jedan model predviđa da je moguće da će Velika Britanija imati i po 4.000 preminulih dnevno. Ova brojka temelji se na scenariju u kojem nije donesena nijedna mjera za usporavanje širenja pandemije. Većina modela, pak, predviđa da će vrhunac biti po 2.000 preminulih dnevno.

Na samom vrhuncu proljetnog vala pandemije Velika Britanija dnevno je imala više od 1.000 preminulih, prenosi Telegram.hr.

Prema modelima koje je BBC dobio na uvid, broj hospitalizacija na vrhuncu će biti sredinom prosinca, dok će broj preminuli rasti sve do kraja godine, a trebao bi počeo padati tek s početkom siječnja.

Dokumenti predviđaju i da će svi bolnički kapaciteti biti popunjeni do Božića i to čak i ako otkažu sve slučajeve koji nisu hitni. Kapaciteti bi se najprije trebali popuniti na jugozapadu zemlje i to već u sljedeća dva tjedna. BBC ipak naglašava kako odluka o lockdownu još uvijek nije službena.

Ovi dokumenti stižu nakon što je znanstvena skupina koja savjetuje vladu otkrila kako se koronavirus širi puno brže nego što je predviđeno u slučaju najgoreg scenarija.

Taj, najgori scenarij, bio je 85.000 preminulih tijekom zime. U ovim dokumentima stoji da je do sredine listopada već bilo između 43.000 i 74.000 zaraženih dnevno.

Kopirati
Drag cursor here to close