Ima i viška

Britanija će ponuditi ostatak cjepiva drugima

Više od 30 milijuna Britanaca primilo je svoje prvo cjepivo protiv Covida-19 u najbržem procjepljivanju u Europi, a namjera je da se cjepivo ponudi svim odraslim osobama do kraja srpnja.
Vijesti / Svijet | 30. 03. 2021. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanija će se usredotočiti na to da cijepi cijelu svoju odraslu populaciju, prije nego što višak cjepiva ponudi drugim zemljama, poput susjedne Irske, rekao je britanski ministar poduzetništva i energetike Kwasi Kwarteng.

Više od 30 milijuna Britanaca primilo je svoje prvo cjepivo protiv Covida-19 u najbržem procjepljivanju u Europi, a namjera je da se cjepivo ponudi svim odraslim osobama do kraja srpnja.

Međutim, Velika Britanija se našla u javnom prijeporu s Europskom unijom, gdje se program cijepljenja odvija puno sporije zbog zastoja u opskrbi cjepivom.

"Mislim da naš fokus treba biti nastojanje da održimo Britaniju sigurnom, želimo također surađivati i s drugim zemljama, no glavni prioritet je da provedemo cijepljenje", rekao je Kwarteng Sky Newsu.

Naglasio je kako Velika Britanija surađuje s drugim europskim zemljama kako bi se i njihovo stanovništvo procijepilo te da ovo nije "kompetitivna situacija".

Međutim, upitan može li Britanija pomoći Irskoj, rekao je: "Ako bude viškova, možemo ih podijeliti, no u ovom trenutku nema viškova, te i dalje imamo veliki broj ljudi koje moramo cijepiti."

Britanija je dogovorila kupnju desetaka milijuna doza cjepiva od brojnih dobavljača, a u ponedjeljak je GlaxoSmithKline objavio detalje planova za završni dio proizvodnog procesa do 60 milijuna doza Novavaxovog cjepiva za upotrebu u Britaniji, prenosi Hina. 

Britanski premijer Boris Johnson jedan je od 23 čelnika koji su podržali ideju o postizanju međunarodnog sporazuma koji bi pomogao svijetu da zajedno radi na rješavanju budućih zdravstvenih kriza.

"Danas imamo krizu i potpuno je u redu da se usredotočimo na to da ju pokušamo riješiti u svojoj zemlji i da zaštitimo svoje ljude kako bismo se mogli vratiti normalnom životu", istaknuo je Kwarteng.

Kopirati
Drag cursor here to close