Tvrdi Reuters

Brexita neće biti u petak

No, navodi britanska agencija, diplomati se još ne mogu usuglasiti na koji će period i pod kojim uvjetima Brexit biti odgođen.
Vijesti / Svijet | 09. 04. 2019. u 21:04 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brexita neće biti u petak, javlja Reuters, koji navodi da će čelnici zemalja članica Europske unije na novom izvanrednom summitu u srijedu, uz prisustvo britanske premijerke Therese May, objaviti tu odluku. 

No, navodi britanska agencija, diplomati se još ne mogu usuglasiti na koji će period i pod kojim uvjetima Brexit biti odgođen.  

May, koja još nije u mogućnosti osigurati parlamentarnu većinu koja bi podržala njen sporazum o izlasku iz Europske unije, posjetila je Berlin i Pariz, dan uoči summita u Luxembourgu. 

Dva tjedna nakon što je na sličnom summitu donesena odluka da se Brexit pomjeri s 31. ožujka na 12. travanj kako bi May pokušala izboriti parlamentarnu podršku za svoj sporazum, ministri zemalja članica EU-a kažu da britanska premijerka nije ispunila njihove uvjete za dodatno produženje roka za izlazak iz bloka. 

No, u želji da izbjegnu Brexit bez sporazuma, od kojeg nitko ne bi imao koristi, tvrde da je fokus sada na prijedlogu predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska o odgodi Brexita na period do jedne godine kako bi se Velikoj Britaniji dalo više vremena da organizira izlazak iz Unije. 

''Ljudi su iscrpljeni, ali šta raditi? Nećemo biti ti koji će gurnuti Veliku Britaniju s litice'', rekao je jedan od njih, prenosi Reuters. 

Produženje Brexita na godinu značilo bi da bi Velika Britanija sudjelovala u izborima za Europski parlament, koji počinju 2. srpnja. 

Europska unija također bi voljela ograničiti utjecaj Britanije na donošenje važnijih odluka, ali to će, u slučaju da se Brexit odgodi za godinu, biti teško provodivo. 

Diplomati tvrde da je najvjerojatnija opcija produženje Brexita na devet mjeseci, odnosno do kraja ove godine, prenosi Al Jazeera Balkans. 

''Bilo kakva odgoda služila bi svrsi. Naš je cilj uredan izlazak Velike Britanije iz Unije. No, da bismo došli do toga, Velika Britanija mora pristati na dogovor'', rekao je pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier, ali je i dodao da bi dodatna godina produženja procesa bila predug period.

Kopirati
Drag cursor here to close