Britanski parlament pred odlukom

Brexit bez sporazuma ili odgoda

Britanija bi trebala napustiti EU 29. ožujka, ali vlada do sada nije bila u stanju zadobiti parlamentarnu potporu za sporazum o odlasku iz bloka.
Vijesti / Svijet | 26. 02. 2019. u 15:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska premijerka  Theresa May danas se u intenzivnom političkom pritisku suprotstavila i predala kontrolu nad Brexitom parlamentu, poručivši zastupnicima kako će morati birati između napuštanja Europske unije u zakazanom datumu - sa ili bez sporazuma o napuštanju - ili tražiti od EU da odgodi provedbu sporazuma.

May je izjavila da ukoliko parlament odbaci njezin sporazum s EU idućeg mjeseca, zastupnici će morati glasovati idućeg dana da li da napuste blok bez sporazuma. Ukoliko se bude glasalo protiv te opcije, kako izgleda vjerojatno, oni će glasovati da li da zatraže od EU da odgodi Brexit na razdoblje do tri mjeseca.

May je izjavila da su njezina obećanja EU obavezivanja koje je preuzela kao premijerka i, kaže, držat će se njih.

Britanija bi trebala napustiti EU 29. ožujka, ali vlada do sada nije bila u stanju zadobiti parlamentarnu potporu za sporazum o odlasku iz bloka. To ostavlja Britaniju u kaotičnom scenariju Brexita bez sporazuma koji bi mogao izazvati poremećaje u ekonomiji i stvoriti posljedice za ljude i u Britaniji i u  EU, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close