Poslovanje s Iranom

Brdo sankcija za Trumpov oproštaj

Tijekom četiri godine mandata, Trump je pokušao prisiliti Teheran na pregovore oko programa nuklearnih i balističkih raketa i aktivnosti na Bliskom istoku.
Vijesti / Svijet | 16. 01. 2021. u 09:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SAD su u petak uvele sankcije tvrtkama u Iranu, Kini i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAR) zbog poslovanja s brodskim linijama Islamske Republike Iran i tri iranska entiteta, te kubanskom ministarstvu unutarnjih poslova koje optužuju za ozbiljna kršenja ljudskih prava, piše Hina.

Time SAD i u posljednjim danima administracije predsjednika Donalda Trumpa, koji završava u srijedu, nastavlja izricati sankcije.

Oko sankcija tvrtkama u Iranu, Kini i UAR, američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je da je Washington sankcionirao sedam tvrtki, uključujući kinesku tvrtku Jiangyin Mascot Special Steel Co i građevinske materijale Accenture sa sjedištem u UAE te dvije osobe zbog isporuke čelika u Iran ili iz njega.

Rekao je i da su iranska Organizacija morske industrije, Organizacija za zrakoplovnu i svemirsku industriju i Iranska organizacija zrakoplovne industrije također stavljene na crnu listu zbog širenja konvencionalnog oružja, dok je u izjavi kasnije u petak dodao i da se također povećava opseg sankcija povezanih s metalima protiv Irana kojima upravlja State Department.

Tijekom četiri godine mandata, Trump je pokušao prisiliti Teheran na pregovore oko programa nuklearnih i balističkih raketa i aktivnosti na Bliskom istoku.

Novoizabrani demokratski predsjednik Joe Biden, koji će u srijedu naslijediti Trumpa, rekao je da će se vratiti nuklearnom paktu iz 2015. ako ga se Iran bude strogo pridržavao.

U petak su SAD uvele sankcije i kubanskom ministarstvu unutarnjih poslova uz optužbe za ozbiljna kršenja ljudskih prava, pri čemu je u izjavi američko Ministarstvo financija spomenulo kubanskog disidenta Josea Daniela Ferrera, da je bio zatočen u zatvoru koji kontrolira to kubansko ministarstvo, a navodno je pretučen i mučen.

"SAD će i dalje koristiti sve alate kojima raspolažu za rješavanje teške situacije s ljudskim pravima na Kubi i drugdje širom svijeta", izjavio je ministar financija Steven Mnuchin.

Washington je na "crnu listu" stavio i kubanskog ministra unutarnjih poslova Lazaro Alberto Álvarez Casasa, što je na Twitteru komentirao kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez osudivši taj potez Trumpove administracije kao "prisilnu mjeru protiv naše zemlje".

Trump je preokrenuo diplomatsko otvaranje svog prethodnika Baracka Obame za Havanu, pooštrio ograničenja američkih putovanja i doznaka na Kubu i uveo sankcije za pošiljke venezuelske nafte na karipski otok.

 

Kopirati
Drag cursor here to close