Premalo testiranja

Brazil prešao Italiju i Španjolsku po broju slučajeva koronavirusa

Brazilsko ministarstvo zdravstva bilježi u subotu 14.919 novih slučajeva u 24 sata, odnosno ukupno 233.142, iza SAD-a, Rusije i Velike Britanije.
Vijesti / Svijet | 17. 05. 2020. u 06:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Brazil je po brojkama oboljelih od koronavirusa u subotu premašio Španjolsku i Italiju, koja je bila žarište pandemije, te postao četvrta zemlja na svijetu po broju zaraženih, pokazuju službeni podaci, piše Hina. 

Brazilsko ministarstvo zdravstva bilježi u subotu 14.919 novih slučajeva u 24 sata, odnosno ukupno 233.142, iza SAD-a, Rusije i Velike Britanije.

Novih smrtnih slučajeva je 816 odnosno ukupno 15.662.

Brazil je napravio puno manje testiranja nego te tri zemlje koje su ispred njega po broju oboljelih.

Predsjednik Jair Bolsonaro u petak je ostao bez drugog ministra zdravstva u mjesec dana i uporno proturječi zdravstvenim stručnjacima i poziva na korištenje neodobrenih lijekova.

Izrazito je bio kritičan prema naredbama nekih od brazilskih guvernera o strogoj fizičkoj razdaljini i karanteni te zatvaranju škola, restorana i dućana u cilju borbe protiv virusa.

On tvrdi da je cijena po ekonomiju nepodnošljiva i da se mora dopustiti otvaranje što je prije moguće.

Brazilski potpredsjednik Hamilton Mourao bio je na testiranju i nalazi se u samoizolaciji nakon što je dužnosnik koji je prošli tjedan bio blizu njega imao pozitivan test.

Mourao (66) u ponedjeljak očekuje rezultate. Bolsonaro se testirao nekoliko puta nakon što su ministri i drugi bliski pomoćnici imali pozitivne testove.

Testiranje u Brazilu daleko zaostaje za europskim zemljama. Brazil je proveo nešto manje od 338.000 testova u službenim laboratorijima do početka tjedna, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Još 145.000 testova je u analizi ili čeka.

Za usporedbu, Italija i Španjolska su svaka provele oko 1,9 milijuna testiranja, a imaju puno manji broj stanovnika.

 

Kopirati
Drag cursor here to close