Nasilje u Fortalezi

Brazil poslao vojsku na kriminalne bande

Do razmještanja vojske dolazi samo nekoliko dana nakon inauguracije novoga predsjednika Jaira Bolsonara, izabranog na krilima obećanja da će se boriti protiv kriminala.
Vijesti / Svijet | 06. 01. 2019. u 09:25 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 300 vojnika raspoređeno je u gradu Fortalezi na sjeveroistoku Brazila kako bi zaustavili val nasilja i kriminala, objavile su vlasti.

Vojnici će patrolirati gradom i ostalim dijelovima države Ceara radi napada na trgovine, banke i autobuse, prenosi u nedjelju BBC.

Ministarstvo pravosuđa naredilo je razmještanje vojske nakon desetaka napada ovoga tjedna.

Napadi su oblik prosvjeda protiv novih, oštrijih mjera u lokalnim zatvorima koje kontroliraju kriminalne skupine, prenosi Hina.

Uprava za zatvorski sustav u Ceari blokirala je signal mobitela u ćelijama i ukinula praksu po kojoj su zatvorenici grupirani prema pripadnosti određenoj bandi.

Do razmještanja vojske dolazi samo nekoliko dana nakon inauguracije novoga predsjednika Jaira Bolsonara, izabranog na krilima obećanja da će se boriti protiv kriminala.

Snimke nadzornih kamera prikazuju članove bandi kako pale benzinske postaje. Zbog nasilja je dosad uhićeno najmanje 50 ljudi.

Prema podacima nevladinih udruga, u Brazilu je u zatvoru više od 700.000 ljudi, najviše nakon SAD-a i Kine.

Bolsonaro (63) uvjerljivo je na izborima 28. listopada pobijedio Fernanda Haddada iz lijevičarske Radničke stranke.

U inauguracijskom govoru najavio je jačanje vojske i policije. ''Nacionalni slogan je red i napredak. Nijedno se društvo ne može razvijati bez toga'', rekao je Bolsonaro, prenosi Hina.

Prije nego što je postao političar, služio je u brazilskoj vojsci kao padobranac i zaslužio čin kapetana. I nakon izbora za predsjednika zadržao je bliske veze s oružanim snagama, navodi BBC.

Kopirati
Drag cursor here to close